donderdag, november 09, 2006

Weetjes & Wedstrijd

Heb je jezelf ooit afgevraagd hoe het komt dat je op vakantie in Spanje en Italië steeds van die petieterig kleine kopjes koffie krijgt terwijl wij van die serieuze tassen gewoon zijn? Wel, blijkt dat de mensen daar niet achterlijk zijn maar dat wij de verkeerde gewoontes “met de koffielepel” hebben meegekregen. Toen in de jaren stilletjes de eerste espressomachine zijn intrede deed in onze contreien werd deze namelijk verkeerd afgesteld op grote mokken in plaats van op kleine daarvoor bestemde kopjes. Dat en meer over koffie staat te lezen in de recentste editie van Steps Magazine, waar een Belgische Barista ofte koffiesommelier wat over zijn fijne job komt vertellen.

In dezelfde editie kan je ook nog wat meer lezen over het moleculaire koken, je weet wel, de scheikundige benadering van koken met de mafste combinaties als resultaat. Voor de mensen die nu nog uit de lucht komen gevallen, google maar eens op Hervé This of restaurant El Bulli. Koken met chloor, frituren in stikstof bij 196° C onder nul, moet ik nog meer zeggen?!

We mogen dan nog altijd het beste bier van de wereld brouwen en de lekkerste frietjes (patat) hebben, met de Belgische chocolade zou het dan weer niet goed gaan. Blijkbaar teren wij zo op onze reputatie dat we vergeten de chocolade de nodige welverdiende aandacht te schenken, iets wat de Japanners ondermeer wel doen. Vanaf januari zal ik dan maar een module pralines gaan volgen om de Belgische eer hoog te houden!

Niet in Steps, maar wel op het internet kan je nog een koperen kookpot van Falc uit de Cookshop Collectie winnen. Surf naar
www.aga.be klik op de Halloween link en stuur je beste recept op.

3 opmerkingen:

natsalie zei

ook in de Weekend Knack staat een reportage over 'moleculair koken'. Het is gewoon all over the place, maar - ik denk - toch niet echt iets voor mij.

Sid Frisjes zei

Ik had het online al gezien maar de weekend zelf nog niet... ben wel eens benieuwd! Ze doen daar echt wel maffe dingen mee en sommige dingen zouden echt smaakexplosies zijn hé. Die van El Bulli trekken zich in de winter gewoon terug in hun keuken/labo om nieuwe dingen te ontwikkelen al kun je dan de vraag stellen wat dat nog met koken te maken heeft!

Sid Frisjes zei

Man Man, ik heb die knack ook gelezen. Toch wel straf hoor, spaghetti maken van geklaarde kreeftensoep!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...