vrijdag, november 03, 2006

Culinaire herinneringen

Ik was me al een tijdje aan het afvragen wat mijn vroegste culinaire ervaringen waren en enkele zijn me blijkbaar nog goed bijgebleven. Zo kan ik me nog goed herinneren dat ik verzot was op rode kool en dat ik, al staande op een kleine stoel, stiekem rode kool uit de pan kwam eten. Heel geniepig zal ik dat trouwens nooit gedaan hebben want er blijken zelfs foto’s van te zijn. Is het wel een herinnering of gewoon het verhaal achter de foto denk ik dan?

Echte “culinaire” herinneringen.

* Als kleine uk heb ik in restaurant “Den Tram” in Hoogstraten ooit iemand van het keukenpersoneel opgesloten in de inloopkoelkast… geweldig was dat!

* Bomma kroketten zien maken kan ik me ook nog herinneren, al weet ik niet of ik ooit heb mogen helpen.

* Legendarisch waren ook de soezen van ons bomma. Als we daar ’s zondags gingen eten gebeurde het wel eens dat ze voor heel de familie soezen had gemaakt die ze dan verstopte in de kelder, iets wat wij als kleinkinderen uiteraard wisten…njam njam

* Op restaurant aan de Belgische kust gaan eten en als kleine verveelde bengel van een jaar of zeven wat rondlopen met een groot dienblad om vervolgens van een nobele onbekende 100 BEF “fooi” te krijgen. Knokke heerst!

* Tijdens familiefeesten kaffeeke spelen. De keukentafel werd schuin gezet en de volledige barkast leeggehaald waarna nonkels en tantes bij ons bestellingen kwamen opnemen. En dan zelf tafelbier drinken en je een hele vent vinden, dat spreekt voor zich

* Ik geloof dat ik iets van een 8 jaar was, toen onze pa me met enkele honderden franken in de kinderhand de straat over gezet heeft om me op men eentje te gaan laten eten bij wat later de concurrent zou zijn… Hij was toen bezig de laatste hand te leggen aan “Het Binnenhof” en het was er ongetwijfeld druk druk druk, net als ik trouwens.… (spaghetti bolognaise en pannenkoeken mocht je je het afvragen)

* In de vakantie en tijdens de weekends helpen in de zaak. Eerst in de zaal en later in de keuken omdat ik tijdens een koffie (na een begrafenis) iets “te hard” had laten vallen. Wat begon met afwassen werd vervolgens afwassen, broodjes maken en garnituurtjes doen. Later kwamen daar nog eens de slaatjes, ijsjes, pannenkoeken, mosselen, croques, frietjes, spaghetti en dergelijk bij.

* Je lievelingsgerecht, met name tongfilet, volledig anders gaan bekijken nadat je enkele kilo tong hebt moeten reinigen. Kop, vinnen en staart afknippen en ingewanden verwijderen was niet mijn favoriete jobke.

* Op kot vertrekken naar Brussel met een rugzak vol dure wijn, steak en dergelijk nadat “Het Binnenhof” van de hand werd gedaan aan een Nederlands koppel dat eigenlijk eerst een kinderboetiek wou beginnen maar uiteindelijk toch maar opteerde voor een flink uit de kluiten gewassen horecazaak. De toekomst laat zich raden natuurlijk.

Tot zover enkele culinaire herinneringen.

3 opmerkingen:

Sarah zei

amai seg, je zit wel een beetje in het verleden te grasduinen de laatste tijd he. is er iemand oud aan 't worden?? :)

mijn vroegste culinaire herinneringen zijn helemààl niet zo uitgebreid. alleen dat wij zo een hollands kinderkookboekje hadden waar ik altijd in bladerde maar bijna nooit iets uit mocht maken omdat mijn mama dat zo'n gedoe vond. alleen de "vla-flip" (ijs met een drankje erover ofzoiets?) kon af en toe. ik herinner me vooral de tekeningen uit het boekje eigenlijk ;)

langste comment ooit!

Sid Frisjes zei

En m'n kinderkookboek vergeet ik er dan tussen te zetten.

Daar maakte ik weleens het perenbootje uit... halve peer, bolletjes vanille en chocoladesaus... yummie!

Binnenkort wel eens een adultversie hiervan op de site gooien.

natsalie zei

mijn vroegste herinnering aan eten (culinair zou ik het niet noemen) zijn blijkbaar bepalend geweest voor de rest van mijn leven: toen ik nog een hele kleine uk was en nog maar net "vast" voedsel kon eten, heb ik bij mijn oma een stuk braadworst in de schuif van de tafel gespuwd omdat ik dat vies vond. Maanden later lag dat stuk er nog in, maar dan met haargroei...
En ik heb ooit een speelgoedkoffiemolentje gekregen. Kon ik fijn bonen malen.

Nu eet ik geen vlees meer en ik drink al sinds mijn vijfde ofzo geen koffie.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...