‘Melk is goed voor elk’, het is een slogan waar ik als
kleine bengel mee groot ben geworden. Een flink glas melk – al dan niet
omgetoverd tot chocomelk dankzij Quicky – ging steeds gepaard met een melksnor
van jewelste. Advertenties werkten zelden zo aanstekelijk als die van melk in
m’n kinderjaren.
Het lot van
sommige hedendaagse stadskinderen die denken dat melk louter uit een brik komt,
is me altijd bespaard gebleven. In het rurale Oosthoven van m’n jeugd waren
weilanden met grazende koeien immers nooit ver weg. Op gezette tijden troonde
de mama ons mee naar een boer en kochten we verse melk. Warme melk ook, recht
uit de uier! En op de terugrit deed mama ook altijd een koe na als we het
vroegen. Een ware belevenis bedenk ik me net, al was ik niet echt te vinden
voor het velletje dat op de melk zat. Jeugdherinneringen, hoe mooi is dat toch!
Mijn Melkmoment: Zoek de fout! |
Ondertussen
zijn we zo’n dertig jaar later, en ondergetekende drinkt nog steeds melk.
Amandelmelk, rijstmelk, sojamelk, … en uiteraard ook echte koeienmelk. Niet
meer vers van de uier, maar uit brik zoals iedereen. Ooit heb ik zo omstreeks
23.30 h op café een glas melk besteld omdat ik er razende zin in had. “Dat melk
voor kindjes was, en ze dat niet in de ijskast hadden” was het verdict. Het
pintje dat volgde heb ik uiteindelijk met evenveel plezier opgedronken, maar
toch. Een glas melk voor een volwassene, dat moet toch kunnen. Het zou zo maar
even ‘MijnMelkmoment’ kunnen zijn, maar dat zou te gemakkelijk zijn.
Voor Mijn
Melkmoment kies ik met plezier voor verloren - of was het nu gewonnen – brood.
Verspilling van eten is altijd jammer, en verloren brood – zeg ook gerust
wentelteefjes – is misschien wel het gerechtje bij uitstek om oud brood met de
hulp van wat melk en eieren een laatste kans te gunnen. Makkelijk zat en
verdraaid lekker die 'French Toast'.
Nodig:
4 dik
gesneden boterhammen, 100 ml melk, 2 volledige eieren, 2 el boter, snuifje
kaneelpoeder
- Breek de
eieren in een kom en voeg de melk en een snuifje kaneelpoeder toe en klop los
tot een mooi geheel.
- Smelt de
helft van de boter in een koekenpan op middelhoog vuur.
- Dompel de
eerste twee sneetjes brood in het melk- en eimengsel en bak vervolgens gouden
bruin.
- Herhaal
voor de resterende twee boterhammen.
Tips
* Qua beleg
of garnituur bij je verloren brood kun je eindeloos variëren. Van een laagje
suiker tot gebakken appeltjes of schijfjes banaan.
*
Probeer eens een 'hartige' versie zoals ik deed, met gebakken spek in maple siroop.
* Steek rondjes uit je brood voor een feestelijke presentatie.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten