maandag, oktober 31, 2016

5 boeken van de boekenbeurs. Of toch maar de boekenwinkel...

Het is zover, vandaag werd in de Antwerpse Expo de tigste editie van de boekenbeurs plechtig afgetrapt. Drommen mensen trekken er jaarlijks naartoe op zoek naar net dat ene boek dat je eigenlijk in de winkel om de hoek ook gewoon kunt kopen. Nooit echt begrepen, en toch ook een beetje wel.
 
De boekenbeurs, het is een uitgelezen kans - een binnenkopper van een woordspeling als je het mij vraagt - om je boek te laten signeren door deze of gene. Een stuk waarom je beter kan thuisblijven had hier een optie geweest, ware het niet dat De Morgen me voor was. Dan maar vijf boeken tippen die de moeite waard zijn.
 
Garage Culinair:
 
Bij uitgeverij Minestrone staan er eigenlijk geen slechte boeken in het rek. Stuk voor stuk pareltjes, prachtig vormgegeven en ditto fotografie, al dan niet met Sergio of diens wederhelft als protagonist. Hoofdrolspelers van Garage Culinair zijn nobele onbekende die thuis een hobby bezigen welke door de naaste omgeving fel gesmaakt wordt. Val je als een blok voor de ambachtelijke garnaalkroketten, of de thuisgemaakte kaas, of ben je eerder te vinden artisanaal gebrouwen bier of verse pate... "Na het lezen van dit boek heeft u er ongetwijfeld minstens één culinaire hobby bij"  aldus Tony Le Duc. Wie ben ik om hem tegen te spreken.
 

 Garage Culinair, Marc Delcercq & Tony Le Duc, ISBN 9789490028800, 45 €
 
Keukenkastje:
 
Keukenkastje is geen pamflet van die Zweedse mastodont die zichzelf verzekerd heeft van een tweede vestiging in het Antwerpse. Neen, het is een praktisch boek dat je aanspoort meer te doen met de frequente bewoners van onze keukenkasten.
 
Niet zelden klinkt het hier in huis dat we "dringend naar de winkel moeten omdat er niets meer is", waarna ondergetekende een godenmaal of twee uit zijn mouw schudt. Om maar te zeggen dat we altijd meer in huis hebben dan we zelf goed beseffen. Je eigen keukenkast als eindeloze bron van inspiratie, mits enkele doelgerichte verse aankopen kan het makkelijk. Voor de chaoten, dan wel voor zij die perfect kunnen plannen, ik ben er nog niet uit.

Keukenkastje, Eve O'Sullivan & Rosie Reynolds, ISBN 9789023014997, 24,95 €
 
Kooltje:


 
Hoe zat het ook al weer met die goede voornemens om dit jaar gezond en ook lokaal te eten? Mocht u zo tegen het jaareinde wat hulp kunnen gebruiken, dan zit je met Kooltje altijd goed. Groene kool, witte kool, bloemkool, broccoli, spruitjes... noem maar op.
 
Het moment is gewoon daar om met al deze vitaminebommen aan de slag te gaan. Verrassend of klassiek, maar altijd lekker. Van opgelegde bloemkool tot sushi met groene kool of muffins met het immer populaire boerenkool. Een ode aan de kool in 70 recepten. Niet meer, maar zeker ook niet minder!


 
Kooltje, Pascalle Bonnier & Mathijs Kok, ISBN 9789033802695,
 
Power to the Pieper:
 
Uit deze reeks van vijf misschien wel mij favoriet. Ook al eet ik lang niet elke dag nog aardappelen, ergens zijn we wel grootgebracht met het idee dat ze er altijd bijhoren. Een patatje is dan ook steeds genieten.
 
In Power to the Pieper wordt er gekookt, gebakken, gestoomd, gepureerd, gefrituurd en gepoft dat het een lieve lust is. Het mag je misschien verbazen, maar in het boek staan zelfs enkele aardappeldesserts. Voor zij die verknocht zijn aan hun gekookt patatje of hun frietje, er zijn voldoende soorten aardappels en bereidingswijzen om wat variatie te brengen in je eetpatroon. Vuist omhoog aan Power to the Pieper scanderen is toegestaan!
 
 
Power to the Pieper, Samuel Levie, Jonah Freud, Yolanda van der Jagt, ISBN 9789038802701, 19,99 €
 
 
Griekenland, Ket Kookboek:
 
Eentje die niet mocht ontbreken is Griekenland, het Kookboek van Rianne Buis. Deze voormalige redacteur van Allerhande woonde 13 jaar op Kreta, de plaats waar ook m'n vader de laatste 5 jaar van zijn leven heeft gesleten.
 
Bij onze bezoekjes aan Kreta waren we altijd al te spreken over de Kretenzische - en bij uitbreiding ook Griekse - keuken. Eerlijke en pure gerechten met slechts een handvol ingrediënten, keer op keer werden we verrast. Met dit boek haal je zo de sfeer van Griekenland in huis. Met een gelukje moet je de zon er niet bij denken. Lang leve die Indian Summer!

 


Griekenland, Het Kookboek, Rianne Buis, ISBN 9789045209173, 29,99 €

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...