woensdag, augustus 13, 2014

Dobbelewitjes ofte Nobele Witjes

Nu vervaarlijk ogende attracties en kansspelen waar 'brol uit China' te winnen valt de Turnhoutse markt weer hebben ingepalmd, is het nog eens tijd om nostalgisch terug te kijken naar diezelfde foor. Iets wat ik zo'n 5 jaar geleden ook kort deed toen ik over 'dobbelewitjes' schreef.
 
Moeder Frisjes was gisteren jarig, wat met zich meebracht dat er koele pintjes genuttigd konden worden op haar kosten. Op de markt van Turnhout natuurlijk, kwestie van het kleine grut een gigantische speeltuin aan te bieden zonder achteraf met een opkuis te zitten van heb ik me hier. Goed bekeken!
 
Nu ben ik zelf niet te beroerd om een wandeling over de kermis te wagen, op de 'kakkewalk' en de 'botsottokes' na krijgen ze me in die attracties niet in. Allemaal haastig opgebouwd door volk in wiens handen ik mijn leven liever niet leg.
 
En kijk wat we zijn tegen gekomen? Dobbelwitjes! In een onbewaakt moment heb ik één van de kindjes een half vel 'dobbele witjes' afhandig gemaakt. Wat meer is, ik mocht er zelfs enkele proeven! Nee, dobbelewitjes smaken toch niet zoals ik het mij al die jaren had voorgesteld. Dat  subtiel vleugje saffraan, dat kon ik me zelfs helemaal niet herinneren. Misschien binnen 10 jaar nog eens proberen.
 
Heimwee naar vroeger - Dobbelewitjes, Turnhout kermis

5 opmerkingen:

Unknown zei

Weet er iemand het recept je mag het altijd door sturen 😆😆

Anoniem zei

Neen, ben er zelf ook al lang achter aan het zoeken en ik heb ze niet meer gevonden op Turnhout kermis. Een uitgestorven traditie :-(

Ik heb wel een recept gevonden onder de naam sugar dots: https://www.justapinch.com/recipes/dessert/candy/candy-sugar-dots-old-fashioned.html
Ze lijken op dobbele witjes. Ik heb het nog niet uitgeprobeerd, maar zou het niet doen met kleurstof zoals in dit recept en eerder saffraan of zo toevoegen.

Tinne zei

Herinner ik me juist dat je een vel in water moest leggen, om de koekjes van het vel af te krijgen?

Ina maene zei

2 Tbsp meringue powder (or 2 egg whites)
6 Tbsp water
1/4 tsp almond extract (use vanilla, lemon, peppermint, coconut for different flavors)
1 pound confectioners' sugar (1 pound = 3.5 cups)
decorator bags or sandwich bags (1 for each color)
food coloring I used gel, but any kind will do. Four colors is about right)
paper cut into 2 3/4" by 10" strips.

Ina maene zei

Het is de Engelse variant maat dan zonder kleurstof heb je dezelfde dobble witjes xxx smakelijk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...