dinsdag, januari 28, 2014

René Redzepi - A work in progress - Journal, Recipes and Snapshots

Mag ik even laaiend enthousiast zijn over, ‘A work in progress: Journal, Recipes and Snapshots’? Het eind vorig jaar verschenen boek van René Redzepi – u allen gekend van het wereldvermaarde Deense restaurant Noma – is een absoluut pareltje en wel om diverse redenen.
 
Zo is A work in progress niet één boek, het zijn er maar liefst drie. Zoals de volledige titel doet vermoeden een dagboek, receptenboek en fotoboek. Er is de in het oog springende verpakking, een basic kartonnen doos met titelopschrift en een gele elastiek om het geheel samen te houden. En dan is er nog de periode waarin dit boek tot stand is gekomen, dezelfde periode dat ondergetekende Redzepi mocht ontmoeten op The Flemish Primitives. En dan was er nog dat etentje in Noma datzelfde jaar. Voldoende parallellen dus om dit drieluik net dat ietsje anders te beleven. Voor de rest, het betere salontafelmateriaal, neem dat gerust van mij aan.


A work in progress: Journal, Recipes, and Snapshots
 
In 'Journal' - volledig van de hand van René Redzepi zelf, dat lijkt me evident 's - komen niet alleen 's mans diepste zieleroerselen aan bod, het geeft je ook een klare kijk hoe het er achter de schermen aan toe gaat in een restaurant dat op dat ogenblik het beste van de wereld is.
 
Van seizoenen die niet mee willen en depressies die de kop op steken tot gerechtjes die na lang testen plots helemaal in zijn plooi vallen. Vallen, opstaan, wat aanmodderen, presteren en dat allemaal op het allerhoogst denkbare niveau. Knap!


A work in progress: Journal, Recipes, and Snapshots

Ik heb het wel eens geprobeerd, iets koken uit Redzepi's eerdere boek 'Noma: Time and Place in Nordic Cuisine'. Met de nadruk op geprobeerd, eenzelfde lot wat de recepturen uit het gedeelte 'Recipes' in het beste geval ondergaan. Ingrediënten, techniek, materiaal, tijd... ondanks ze in deze allemaal spelbrekers zijn heb ik het boek van begin tot einde opgepeuzeld. Ooit lagen een flink deel van de gerechten - er wordt telkens netjes naar verwezen in het dagboek - effectief op mijn bord, wat maakt dat dit extra genieten is.
 
A work in progress: Journal, Recipes, and Snapshots

Met 'Snapshots' zitten we aan het laatste boek(je) van dit driedelig culinair hoogstandje. Wie zijn ze, de chefs en stagairs die niet zelden in erbarmelijke omstandigheden het mooie weer mogen maken?
 
Hier komen ze aan bod. De ene keer vrolijk dartelend in de keuken, een voor hun natuurlijke habitat, de andere keer compleet uitgeteld na een werkbezoek in het buitenland. Ook goed om weten dat er in Noma ruimte is om een aardig potje gitaar te spelen op een half rund. Leuk extraatje die Snapshots.

A work in progress: Journal, Recipes, and Snapshots

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...