woensdag, augustus 14, 2013

Sheffield Wednesday: Tortillas de Patatas

Er is de voetbalploeg, het ter ziele gegane Kempische bandje en nu ook een tweewekelijkse rubriek op coolinary om duimen en vingers bij af te likken. Sheffield Wednesday! Mag ik u über foodie Erik voorstellen, kempenzoon maar toch vooral wereldburger.
 
Oorspronkelijk van de Noorderkempen, net over de grens van de geboorteplaats van Vincent Van Gogh. Na 6 jaar francofilie in Canada werd het tijd voor een gezonde portie anglofilie in 'Britannia'! Sheffield dus! Geobsedeerd door eten, koken en cocktails met een bitter kantje.

Deze keer een simpel maar typisch Spaans vegetarisch gerechtje dat hier al 15 jaar tot het keukenrepertoire behoort. Misschien ook omdat ik in een ver verleden bijna een decennia lang de geneugten van het vlees vaarwel had gezegd en de Vlaamsche keuken en vegetarisme niet echt beste maatjes zijn. Het receptje is ook getest op een aantal Spaanse vrienden, en hoewel die de authenticiteit in twijfel trokken moesten ze toch toegeven dat het smaakte naar de tortilla van abuela (de grootmoeder). Anderzijds bevonden we ons in de winter aan de poolcirkel ergens in Lapland en zal de heimwee naar de Spaanse zon toen ook wel een grote rol gespeeld hebben.  

Sheffield Wednesday - Tortillas de Patatas
Nodig:
 
8 grote (friet)aadappelen - zeker niet vastkokend, 10 tot 12 eieren, 1 ui, halve rode paprika, 3 tot 4 teentjes look, bladpeterselie, pimentòn de la vera (gerookt paprikapoeder)
 
Doen:
 
- Aardappelen schillen en in dunne plakjes snijden, een diepe pan vullen met voldoende olijfolie en de aardappelen traag bakken tot deze bijna klaar zijn. Let wel, dit alles zonder ze te kleuren. Je kan dit in verschillende keren doen met een kleine hoeveelheid aardappelplakjes of je kan ze allemaal tegelijk in de pan gooien en regelmatig omscheppen. Ondertussen ook op smaak brengen met peper en zout. Dit duurt makkelijk 30 minuten.
 
- Vervolgens de ui in ringen snijden en de paprika in reepjes snijden en bij de aardappelen doen. Als de ui glazig is, er de geperste teentjes look bij doen en kort bakken. De look uiteraard niet  laten verbranden.
 
- Ondertussen kan je de eieren klutsen (eventueel scheutje melk toevoegen), de gehakte peterselie en een goede snuif gerookte paprika toevoegen en kruiden naar smaak met peper en zout.
 
- De aardappelen bij het omeletmengsel doen, goed omroeren en een paar minuten laten staan. Daarna alles in de pan en op een zacht vuur bakken. Na 10 minuten, de pan snel onder de grill zetten om de bovenkant te garen en vervolgens de tortilla omdraaien met behulp van een bord of deksel zodat de andere kant zachtjes verder kan bakken. 
 
Sheffield Wednesday: Manchego con membrillo, Manzanilla, Padrònpepers

Zowel lekker warm als koud, tussen een broodje ingesmeerd met tomaten (bocadillo con tortilla) of bij andere tapas zoals Manchego kaas met membrillo (kweeperengelei), Manzanilla olijven, Padròn pepers (peper roulette!) en met een fris slaatje. Laat het smaken!

2 opmerkingen:

Sarah zei

ja! dat recept gaat hier ook al bijna even lang mee. nog eens merci daarvoor :-)

E. Stilker zei

Het stond zelfs in mijn eerste kookboekje :-). Maar die gerookte paprika maakt het toch vind ik. Ook lekker met asperges er in of chorizo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...