donderdag, mei 09, 2013

Coeur d'Artichaut - Gent

Sinds mijn bezoekje aan Eat Love Tastings ergens eind oktober ben ik het parcours van de jonge chef Tom Van Lysebettens een beetje blijven volgen. Facebook, Instagram, Twitter... hoe gaan die dingen. Daarvoor was hij voor mij een nobele onbekende al was het goed mogelijk dat hij mee de hand heeft gelegd aan gerechtjes welke ik in pakweg Het Gebaar, C-Jean of Volta wist te smaken. Met dat verschil dan dat hij  daar telkens het mooie weer mocht maken in de schaduw van de chef van dienst.

Zijn nieuwe keukenstek Coeur d'Artichaut - de chef moest maar de straat oversteken - heeft onlangs een radicale koerswijziging ondergaan van gastronomie naar het meer toegankelijke bistronomie. Terug naar de basis heet dat, zonder een morzel aan kwaliteit in te boeten. Om een lang verhaal kort te maken, Coeur d'Artichaut stond al enige tijd op het lijstje aangestipt!

Coeur d'Artichaut - Gent

Of ik geen zin had een keertje langs te komen om de keuken van Coeur d'Artichaut te ontdekken? Dat moet zowat de kern geweest zijn van een recent ontvangen berichtje via smoelenboek. Mij moet je dat geen twee keer vragen en vriendin had er ook wel smul in opnieuw naar haar studentenstad te trekken.

In tijden van de digitale informatiesnelweg is 'prompt' reageren duidelijk een must. Nog voor ik een antwoord aan Tom kon formuleren was daar een tweede mailtje, deze keer van Edward die alvast de nodige stappen had ondernomen om in navolging van ons bloggersbezoekje aan Veranda deze gelegenheid aan te grijpen om een tweede foodbloggersbijeenkomst op poten te zetten. Om een lang verhaal kort te maken, vriendin zou achter het net vissen en ik was degene die haar dat onfortuinelijke nieuws mocht melden. (niets wat een snelle reservatie bij j.e.f niet goed kon maken trouwens).

En zo geschiedde dat op een stralende vrijdagavond na een eerste aperitief bij Jiggers zo'n twaalf foodbloggers post vatten in het statige restaurant van Eric de Wagenaere en Thip Boonchan. Op het zonovergoten terras meebepaald, kwestie van de achterblijvers hun aperitiefje alsnog te gunnen terwijl de haantjes mochten uitvechten wie met het grootste stuk kroepoek kon gaan lopen. Chorizomayo, daar moet ik thuis eens dringend werk van maken!

Coeur d'Artichaud - kroepoek met chorizomayo

In tegenstelling tot bij Veranda geen vaste menu maar de keuze uit vier voorgerechten, 1 vast tussengerecht, 4 hoofdgerechten en 4 desserts. Het is te zeggen! Plots stonden ze daar, de voorgerechtjes, at random gepresenteerd. Een klassiek geval van eten wat de pot schaft!

Er viel natuurlijk iets voor te zeggen. Verschillende gerechtjes, daar komt gevarieerde feedback op. Tot zover de theorie want al die foodies begonnen plots bordjes te delen, uit elkaars bord te proeven enzo. De Joey Tribiani in mij kwam naar boven en wist de 'rilette van kip, dragon en confit de tomate' netjes voor zichzelf te houden. "Joey doesn't share food", zo is het maar net!

Mooi gerechtje ook, eentje waar ik vooraf reeds mijn zinnen had gezet. Krokante stukjes brood, zachte stukjes kip, smaakvolle crèmes en dat alles in een no nonse presentatie. Van Lysebettens was alvast perfect uit de startblokken geschoten.

Coeur d'Artichaut - rilette van kip, dragon, confit de tomate

Wat heeft een bord deze dagen nog nodig om indruk te maken? Ik zal het je zeggen, met een 'varkenswang, Pommes Pont Neuf en picklesmayo' kom je alvast een heel eind. Een perfect gegaard varkenswangetje dat nog kort een krokant jasje aangemeten kreeg in het gezelschap van twee flinke aardappelsstaafjes en picklesmayo à volonté. Vergelijkingen  met 'een frutje stoofvlees' zoals we dat in de kempen durven noemen zijn nooit ver weg al zou dat misschien een tikkeltje oneerbiedig zijn. Hoe dan ook, zonder twijfel het lekkerste van de dag!

Coeur d'Artichaut - Krokante varkenswang, Pommes Pont Neuf, pickles...

Gerechten met zowel warme als koude elementen, ik ga daar eerlijk in zijn, die brengen mij altijd een beetje in verwarring. Zo was mijn skrei aanvaardbaar warm, wat van de kokkels alsook de crèmige puree niet gezegd kon worden. Dat de oranje en groene smaakbommetjes ronduit koud waren, alsook het feit dat ons bord niet voorverwarmd was doet vermoeden dat het warm/koud contrast effectief de bedoeling was. Gelukkig viel er op smaak niets af te dingen waardoor we één en ander al snel met de mantel der liefde durven toedekken.

Coeur d'Artichaut - skrei, kokkels, Oud Brugge, tomaat & basilicum

Vriendelijke buurman die Kris, mij zomaar van zijn beetgare asperges laten proeven. En ja, als ik dan toch bezig ben dan durf ik al eens wat van die handgerolde couscous, een dotje dooier en wat krokante hazelnoot op mijn vork scheppen. Die M'hamsa couscous moet ik mezelf toch ook nog eens zien aan te schaffen trouwens. Tips over verkooppunten welkom.

Coeur d'Artichaut - asperges, handgerolde couscous, dooier, hza

Mijn dessert, 'Tainori chocolade ganache met bramen en platte kaas' was een schot in de roos. Een rijkelijk smakende ganache, niet te zoet, met daarop verse bramen, frisse platte kaas en een krokantje. Ik kan je verzekeren dat dit maar heel povertjes gedeeld werd wegens dik in orde.

Coeur d'Artichaut - Ganache Tainori, bramen, platte kaas

Het interieur van Coeur d'Artichaut straalt met zijn hoge plafond een zekere grandeur uit, dit echter zonder stroef of stijf over te komen. Mocht dit een hotel geweest zijn dat had men na mijn bezoek moeten vastellen dat de lamp in de hal of de wasbak in de herentoiletten spijtig genoeg van eigenaar was gewisseld. Om maar te zeggen dat het de kleine dingen zijn die de zaak dat extraatje geven, net als de keuken van de jonge beloftevolle chef! Of ik dan met lege handen naar huis ben gegaan? Ik dacht het niet. Zo'n potje smout, dat kon ik niet laten liggen.

Coeur d'Artichaut - accentjes

Coeur d'Artichaut
Onderbergen 6
9000 Gent
T- 09/ 225 33 18

2 opmerkingen:

LUST zei

M'hamsa couscous, te verkrijgen bij De Olijfboom in Brugge (speciale ingrediënten-walhalla vd grote chefs)

Bart Goethals zei

Staat al lang op mijn lijstje. Veel te lang eigenlijk, maar door deze blogpost maakte ik de plannen concreet.
Dank je voor het extra duwtje :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...