donderdag, januari 31, 2013

Ikea for Foodies!

In hoeverre is een beetje blogger geneigd om op voorstellen van pr-agencies of bedrijven in te gaan. Het is om te beginnen vooraf altijd een beetje bekijken of één en ander haalbaar / bereikbaar is. Verder moet er ook een relevante post inzitten welke ik op de mij ondertussen kenmerkende stijl kan neerpennen, en als het kan ook nog voorzien van snapshots van eigen makelij. Een link met eten of drinken, dat lijkt me een evidentie!

Een uitnodiging van Ikea om met een Zweedse chef aan de kook te gaan... moest ik daar bijvoorbeeld lang over nadenken? Onze keuken - de kastjes in ieder geval - komt uit Ikea en wat opbergfaciliteiten betreft draagt ook quasi alles de naam van de Zweedse meubelgigant. Om van het bed en de boekenkast nog maar te zwijgen.

Leuk allemaal, maar op de keukenkastjes na is de culinaire link ver zoek. De uitnodiging links laten liggen was een optie, ware het niet dat je mij bij een bezoek altijd wel even in dat bedrijfsrestaurant kan terugvinden, net zoals ik vroeger altijd - echt altijd - richting parking stapte met een hotdog in mijn klein vettige pollekes.

En sinds enkele jaren is er ook de afzonderlijke shop met Zweedse specialiteiten. Dingen die we hier mogelijk ook kennen maar dan net dat ietsje anders. Met een ¨ op de klinkers bijvoorbeeld. Altijd leuk. En net al dat lekkers kregen wij als 'smörgåsbord' voorgeschoteld tijdens de Ikea foodie workshop waar de focus voornamelijk op zalm lag. Het moeten niet altijd 'kötbullar' zijn! Had ik al gezegd dat er een Zweedse chef in huis was? Reden genoeg om deze muppet over de streep te trekken.

Kant en klaar Smörgåsbord

Creatief met zalm dus, dat was de opzet. De vermaarde Zweedse chef Kasper Kurdahl zou het zootje ongeregeld - een bonte verzameling foodies uit beide landsdelen - aanvuren en stevig aan het werk zetten daar in het atelier van 'Les Filles Culinaires'. Vier gerechten met de toegankelijke roze delicatesse als hoofdrolspeler en een dessertje toe. Handjes wassen en aan het werk!

Starten deden we met de 'Zalm 55°', een gerechtje waarvoor de 'Lax Filé' vanuit het vriesvak werd opgediept. Ver moeten we niet zoeken naar de oorsprong van de naam van dit gerecht als je weet dat er een stoomoven aan te pas komt waarin de zalm 11 minuten op, jawel, 55 ° C mocht kamperen. Voor de afwerking kwamen er een fijne stukjes julienne van Chioggia biet, gedroogde zwarte olijfcrumble, erwtencoulis en wortelsliertjes aan te pas.

Kasper Kurdahl / Ikea - Zalm 55°

Worst, brood, mosterd, ajuin... voor de 'Rollade van Lax Gravad' deed de chef duidelijk van leentjebuur bij de iconische snelle hap 'Hot Dog' genaamd. Maar niet zonder eigen, gezonde en Zweedse accenten te leggen natuurlijk. Zo werd de worst vervangen door gevulde Gravad Lax met verse kaas en 'smörgåskaviar'.  Van de sandwich geen spoor, daar kwam gedroogd 'Tunnbrott' - dun brood, what's in a name - in de plaats. De mosterd was de gekende IKEA variant met dille (gezeefd) en de uitjes voor de gelegenheid krokante stukjes. Nog enkele liflafjes hier en daar en de Zweedse Hotdog was een feit. Verkoop die aan de uitgang van je warenhuis en je hebt opnieuw een besteller in huis!

Kasper Kurdahl / Ikea - Rollade van Lax Gravad

Of er nog zalm moest zijn? Alvast geen twijfelende blikken onder de foodies. Als de chef er lustig op los blijft variëren dan wordt er immers zelden geklaagd. Zalmparfait, dat hadden we nog niet gehad. Deze kwam gehuld in peterseliegelei alsook in de vorm van gekoelde pastilles met bitesize stukjes zalm erin. Smakelijk, al vond ik de peterseliegelei nogal flets smaken. Mijn mening maar hé!

Kasper Kurdahl / Ikea - Zalmparfait met balletjes van gerookte zalm

Als het team achter deze 'Ikea for Foodies' in één ding geslaagd was, dan wel de opzet om aan te tonen dat zalm een meer dan veelzijdig product was. Ikeaproductjes in de kijker en een leuke workshop erbij... het zat dermate snor dat het wel 'movember' leek.

Drie zalmgerechten achter de rug, nog ééntje te gaan. Eéntje waar ik naar uitkeek zelfs. Schorseneren en kort gebakken zalmtartaar, allemaal goed en wel, ieder foodie keek vooral vol enthousiasme naar het 'ei zéro'. Dat eitje werd immers ingevrozen, zachtjes ontdooid, met de hand het wit van het geel gescheiden met als resultaat een mooie smeuïg dooierbolletje.

Dat eitje, ik zie er wel mogelijkheden in. En dan was er nog de mozarella. Een grote bol - opnieuw ingevrozen - werd gebruikt om netjes boven de bordjes te raspen als subtiele smaakmaker. Vroeger, toen chef Kasper klein was en nog in Zweden woonde deden ze dit trouwens regelmatig met boter. Je moet er maar opkomen!

Kasper Kurdahl / Ikea - Mi-cuit van zalmtartaar, schorseneren, ei zéro

Hoera dessert! Maar goed ook want in de verte hoorde ik de laatste trein richting Turnhout al luid toeteren. Chocolade, dan ben je bij mij aan het goede adres! Het dessert was opnieuw een schat aan leuke culinaire spitsvondigheden. Bosbessensaus met Mentos, wie komt erop? Verkruimelde Werther's Original als basis voor flinterdunne karamelkrokantjes... iets dat hier ongetwijfeld thuis nog potten gaat breken.

Kasper Kurdahl / Ikea - Chocoladebollen met Bosbessenblokjes

Hoe beslis je op welke uitnodigingen en aanbiedingen je als foodblogger allemaal kunt ingaan, dat was de vraag? De vooruitzichten van een leuke avond in fijn gezelschap, ook dat is een grondige reden om de zetel te ruilen voor het onbekende. Genoten? Het zal wel zijn? En indien ik een 'go' krijg van mijn Zweedse connectie, dan volgen er zeker nog recepten van al dit lekkers!

2 opmerkingen:

Lisette zei

Wat moet ik me voorstellen bij dat ei, is dat gegaard of gewoon rauw?

Sid Frisjes zei

Wel, ik gok dat het eigenlijk nog rauw is. Door het vriezen heeft de dooier wel een structuurverandering ondergaan. Onder het motto "eentje kan geen kwaad" was dat best te pruimen...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...