In het kader van de 'Antwerpse Smaakmeesters' mag ik zo hier en daar eens op de koffie aan de borrel gaan. Dat dit plezant is mag geen verrassing zijn. Nu het volop de tijd is van kerstmarkten en hun overaanbod van fruit- en creamjenevers is een stukje over de oeroude basis nooit weg.
Misschien ligt het aan de ietwat oubollige aardebruine kruiken waarmee jenever meer dan eens vereenzelvigd wordt, één ding staat vast, jenever is niet bepaald het hipste drankje van dit moment. Stille getuige hiervan is misschien wel de obligatoire fles jenever die ergens achterin de barkast van zowat ieders grootouders stof ligt te vergaren. Iemand die met veel plezier en een ongeziene passie de zaak van de Belgische jenever bepleit is Ronald Ferket, sinds 28 jaar uitbater van De Vagant in Antwerpen. Ferket is niet zomaar een kenner. In de jeneverwereld is hij niet minder dan een begrip en zijn café een instituut, een bedevaartsoord voor de liefhebber van het eeuwenoude vuurwater. Want vergis je niet, jenever is wel degelijk een drank met rijke geschiedenis.
Ronald Ferket - De Vagant |
Ongeacht het feit dat De Vagant tot ver buiten de stadsgrenzen gekend is als jenevercafé heeft onze smaakmeester de zaak zo nooit willen profileren. “De Vagant is geen jenevercafé”, zegt Ferket resoluut, “maar wel een café dat naast een standaard gamma cafédranken toevallig ook een hele mooie collectie jenevers in huis heeft”. En dat in De Vagant iedereen welkom is mag ook onmiddellijk blijken na een vluchtige blik op het aanwezige cliënteel. Jonge meisjes op het terras nippend aan een frisdrank geflankeerd door vuige rockers met het obligatoire pintje. Dames op leeftijd met een koffie aan het raam en een verstokte jeneverdrinker aan de bar die zijn krant komt lezen. Opzet geslaagd!
“Met onze ‘jenever van de week’ proberen we niet alleen de minder gekende merken in de kijker te plaatsen, het werkt ook drempelverlagend”. Jenever moet je immers, net zoals dat ook bij andere dranken het geval is, leren drinken. Zo gaat een relatief zachte jenever als een ‘Vieux d’Anvers’ er al vlotter in dan een kruidige ‘Balegemse’. En dat het verbruik sinds de jaren 80 achteruit is gegaan valt trouwens niet te ontkennen, al wordt er vanuit de industrie wel werk gemaakt om het imago enigszins terug op te poetsen. Een rechtstreeks gevolg hiervan is het immense gamma aan fruit- en creamjenevers, welke vooral in het weekend en uiteraard ook nu rond de Kerstperiode fel gesmaakt worden.
Niet zonder enige trots troont Ronald Ferket me mee naar de eerste verdieping van het café. Hier, in de vroegere restaurantruimte van De Vagant huist nu het museum over het wel en wee van de Antwerpse stokerijen. Unieke affiches, authentieke kruiken, reclamevoorwerpen uit ver vervlogen tijden… Elk object komt met zijn eigen verhaal, vol overtuiging gebracht door Ronald. Een mooi verhaal trouwens, dat deel uitmaakt van een groter geheel, de Antwerpse jenevergeschiedenis! En die waardevolle geschiedenis – en bij uitbreiding ook de Belgische jenevergeschiedenis – via lezingen, proeverijen en geleide museumbezoekjes in stand houden, dat is het nobele streven van onze fiere Antwerpse smaakmeester.
Ondertussen heeft de smaakmeester ook al enkele boeken over jenever op zijn actief, waaronder een heus kookboek. In zijn laatste boek, '25 gesmaakte jaren', komen dan weer zijn 25 favoriete jenevers aan bod. Nee, over jenever is het laatste nog lang niet gezegd. Na meer dan 28 jaar blijft Ronald Ferket zich verdiepen in jenever en het product weet hem nog steeds te verbazen.
Een borreltje, druppeltje, witteke, neut… we hebben er allemaal al van gehoord, maar voor jenever zijn er zo maar even een 750 afgeleide namen of nicknames. Een pak meer dan voor het woord seks is dat! En misschien is dit ook het moment om het een misverstand uit de weg te helpen dat je jenever het best ijskoud drinkt. Nonsens natuurlijk! De subtiele smaak van jenever komt het best tot zijn recht als deze ‘van het schab’ komt. Zeg dat de smaakmeester het gezegd heeft!
Nog meer weten over jenever? Loop dan zeker eens binnen! Een bezoekje aan het museum dien je vooraf te reserveren.
De Vagant
Reyndersstraat 25
Antwerpen
03/226 32 45
Geen opmerkingen:
Een reactie posten