Het 'House of Inventions', het was maar één van onze stops afgelopen weekend tijdens het 'Festival van de creativiteit' in Turnhout. Plezant, want in elke kamer stond bij elk object een plaatje waarop te lezen viel wanneer het desbetreffende artikel werd uitgevonden. En wat doet een rechtaarde foodie dan? Die trekt met rasse schreden naar de keuken!
Pakweg een blik tomaten, behoorlijk alledaags, maar anno 1810 was dat minder het geval. Toen kwam Peter Durand op het geweldige idee om eten te bewaren in blikken, iets waar we nu nog altijd de vruchten (of groenten) van plukken.
Peter Durand, uitvinder van het blik, 1810 |
Het grote voordeel van in blik bewaarde producten is zonder enige twijfel de lange houdbaarheid en dat kwam in de jaren stilletjes maar al te goed uit. Zo zou het tot 1858 duren vooraleer Ezra Warner met een degelijke blikopener op de proppen kwam. Juist ja, zo'n 48 jaar na de uitvinding van het blik.
't Is niet zo dat er in die 48 jaar geen blikken geopend werden, uiteraard wel, alleen verliep dat niet altijd even vlekkeloos. Wat zeg ik? Meer dan eens kwamen er zelfs ongelukken van, zeker als je weet dat in het leger de bajonet een van de meest gebruikte voorwerpen was om een blikje 'corned beef' te openen.
Ezra Warner, uitvinder van de blikopener, 1858 |
48 jaar ongein met blikken, probeer je dat maar eens voor te stellen. Het stemt wel tot nadenken natuurlijk. Misschien zijn er wel dingen die wij nu doen die net dat tikkeltje sneller, handiger kunnen. Rendez-vous binnen 48 jaar?
1 opmerking:
Hihi, leuke weetjes!
Een reactie posten