In het kader van de 'Antwerpse Smaakmeesters' mag ik zo hier en daar eens op de koffie gaan. Dat dit plezant is mag geen verrassing zijn.
Een brouwerij, het moet zowat de laatste plaats zijn waar een student chemie denkt terecht te komen na zijn opleiding. En toch, toch zijn er ook daar mogelijkheden. Het levende bewijs hiervan is smaakmeester Dennis De Potter, die zich na een korte passage in het labo van brouwerij De Koninck, nu inmiddels 20 jaar geleden, schopte tot brouwmeester ofte productieverantwoordelijke. “Nee daar durfde ik als 15-jarige alleen maar van dromen” steekt Dennis - die zich zijn allereerste Bolleke op een ver vervlogen oudejaarsavond in café Paters Vaetje nog perfect weet te herinneren - enthousiast van wal. “En nu zit ik hier. Aan de bron!”
Dennis De Potter |
De nieuwe, moderne brouwzaal van De Koninck voelt Dennis zich uiteraard als een vis in het water en het mag gezegd, het is een pareltje. Terecht iets om trots op te zijn. En automatisatie mag dan één ding zijn, de kwaliteit van het bier indachtig moet het artisanale karakter van het brouwproces wel nauwlettend in de gaten gehouden worden. “Uiteindelijk werk je met 100 % natuurlijke producten en onder invloed van diverse factoren, denk bijvoorbeeld aan een simpele luchtbel, kunnen die een verschillend resultaat geven en dat is zeer zeker niet de bedoeling”. Elke dag na het afvullen met een panel het brouwsel proeven, dat mag dan wel een droomjob lijken, het blijft wel werken om steeds hetzelfde product af te leveren.
Bestel een Bolleke, het paradepaardje van de brouwerij, op café en de barman weet direct dat je een Koninckske bedoelt. Het was die andere smaakmeester, Marco De Rango, die wist op te merken dat De Koninck op dat vlak de enige is in de ganse brouwwereld. “En dat zonder dat daar ooit campagne rond gevoerd is, dat is door de jaren zo gegroeid”. Het verschil tussen een Koninck uit een flesje en eentje vers van het vat haalt de smaakmeester er ook zo uit. “Die uit het flesje zijn doorgaans iets ouder, rijper, terwijl het Bolleke van’t vat toch net ietsje jonger smaak”. Verder in het gamma heb je natuurlijk nog de gekende Triple d’Anvers (8°) en het in de winter tijdelijk te verkrijgen De Koninck Winter (6,5°).
Dennis De Potter & De Hand |
“Consistent een perfect product afleveren is één zaak, als productieverantwoordelijke hoop je ook op café - de laatste schakel in het proces zeg maar – dezelfde liefde voor het utlieme Bolleke terug te vinden”, aldus Dennis. Direct ook de reden waarom de brouwmeester vorig jaar de baan op trok, om op café bij te sturen waar nodig zodat iedere klant effectief een perfect getapt Bolleke te drinken krijgt. Helder amberkleurig, fijn gepareld en met een crèmige schuimkraag van twee vingers dik, het resultaat van een volgens het boekje en dus in twee keer getapt 'Konincklijk' Bolleke.
Dennis De Potter |
Het aantal werknemers op de site van De Koninck mag dan nog een fractie zijn van vroeger – zo verhuisde de bottelarij bijvoorbeeld naar de site van Duvel - als de werkdag wordt afgesloten in het verbruikszaaltje van de brouwerij is iedereen graag van de partij. Ook de medewerkers van kaasaffineurs Van Tricht, die er met 8 nieuwe rijpingskamers hun intrek namen in de oude bottelarij. En aan het gezellige sfeertje hier merk je dat het niet ver zoeken is naar de oorsprong van het gezegde ‘Leven in de brouwerij’.
“Bier en kaas, het is een gouden combinatie” lacht onze smaakmeester, “maar mocht er nu nog een bakker zich hier vestigen – er is ruimte genoeg - dan is het plaatje helemaal compleet”. Op zich niet eens zo’n slecht idee en uniek voor de enige stadsbrouwerij die Antwerpen rijk is.
Dennis De Potter |
Niemand die zo zijn stempel gedrukt heeft op brouwerij De Koninck dan wijlen Modeste Van den Bogaert. “Toen ik nog in het labo werkte sprong hij ook daar geregeld binnen” zegt Dennis “en dan vroeg hij steeds hoe het met de beestjes was, zijn manier om te vragen of alles in orde was met het brouwsel.”
Om de man te eren vindt dit jaar op 6 en 7 oktober voor de tweede maal het ‘Modeste Bierfestival’ plaats op de site van De Koninck. Naast het eigen gamma en dat van Duvel komen er ook zo’n 35-tal kleine brouwerijen aan bod, want Modeste, dat betekent ook bescheiden. Het bierfestival is een geweldige gelegenheid om het verhaal van deze unieke stadsbrouwerij te beleven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten