donderdag, oktober 18, 2012

Pompoen

Halloween, het komt dichterbij, ook in onze streken. Valse spinnewebben voor de ramen, 'eurigheid' uit winkels die in het snuitje hebben dat er hier munt uit te slaan is en uiteraard... pompoenen! Vooralsnog is de meerderheid van deze oranje rakkers niet 'gecarved' maar her en der wordt toch al een aardige poging ondernomen. Maar hoe zit dat met die pompoenen? Wat is de bedoeling ook alweer?

Met een scherp mes snij je voorzichtig een hoedje uit je pompoen. Het steeltje laat toe dat je zijn hersenpan probleemloos kunt lichten, waarna de complete lobotomie kan beginnen. Pitten, pulp, het moet er allemaal uit. Doe je dat niet, dan gaat het zaakje stinken. Vervolgens is het de kunst om een gezichtje in je pompoen te snijden. Ogen, neus en mond, zoals op onderstaande foto bijvoorbeeld.

Pompoen, de basis

Eenmaal je die pompoen van een gezicht voorzien hebt is het wachten tot de nacht valt. Via de verplaatsbare hersenpan kan je in de holte een theelichtje plaatsen, iets wat in combinatie met de duisternis een griezelig effect heeft. Het is te zeggen, als je pakweg 4 jaar bent en nog geen tig zombiefilms op de teller hebt staan. In ieder geval... griezelig! Boohooohoooo!

Klassieke pompoen bij nachte

Wat ook meer een meer zijn opmars begint te vinden - in de States alvast - is het alternatief snijden van pompoenen. Heel dat gedoe met die lichtjes, hou dat maar voor de kindjes, wij gaan gelaagd met de schil aan het werk. Een andere methode, maar het resultaat mag zeer zeker gezien worden. Wat zeg ik? Dat ziet er beter uit dan de klassieke 'Jack-o-lantern'.


Pompoen, net ietsje anders

En zoals dat gaat heb je mensen die net dat tikkeltje creatiever zijn dan anderen, die net ietsje sterker uit de hoek komen. Getuige hiervan een indrukwekkende pompoen gebaseerd op de stinker 'Predator'. Well carved indeed!

Predator pompoen

Nog eentje om het af te leren? Een combinatie van 'skin carving' en de techniek met het theelichtje misschien? Vooruit dan, maar alleen om uw kinders angst aan te jagen. Aanschouw Cthulhu! Nee, als dit geen straf staaltje pompoensnijden is, dan weet ik het ook niet meer.

Cthulhu pompoen

Rest de vraag of ik me ook een beetje onledig ga houden met het tijdrovend snijden van een pompoen om indruk te maken op de buren. Ik dacht het niet. Soep maken of pizza met pompoen en prosciutto daarentegen.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...