maandag, september 17, 2012

Smaakmeesters: Marco De Rango


In het kader van de 'Antwerpse Smaakmeesters' mag ik zo hier en daar eens op de koffie gaan. Dat dit plezant is mag geen verrassing zijn.

Smaakmeesters, die kan je zelfs op café terugvinden. Na een bezoek aan de stad zijn de verschillende Antwerpse drankgelegenheden immers de uitgelezen plaats voor toeristen en dagjesmensen om te verpozen, maar ook om in contact te komen met onze rijke Belgische biercultuur. Een cultuur die zijn weerga niet kent en internationale faam geniet.  In café Bier Central, een etablissement dat zowel door zijn immense bieraanbod als door zijn inrichting de bierliefhebber onmiddellijk weet te bekoren,  tref ik Marco De Rango, biersommelier!

De 34 jarige Zandvlietenaar is niet zomaar een bierliefhebber. Hij is voorzitter van de Polderse Biervrienden, vurig verdediger van onze prachtige Belgische biercultuur en gids in de wondere wereld van het gerstenat. Een voorliefde voor een stevige rode wijn was gezien zijn Italiaanse roots misschien meer voor de hand liggend maar Marco is nu eenmaal verknocht aan het betere Belgische godenvocht.

Marco De Rango


De uitgebreide kennis die hij dankzij bierlegende Hans Bombeke tijdens zijn opleiding ‘Bierkenner’ aan het C.V.O. (centrum voor volwassenenonderwijs) vergaarde deelt Marco op vrijdag vol overgave aan de klanten van café Bier Central. Dat is ook nodig mag blijken, want na een wandeling door de uitgebreide Belgische bierkaart - een uiterst gevarieerd aanbod van 20 bieren van het vat en meer dan 300 verschillende flessenbieren – is het niet uitzonderlijk dat je een welgekomen steuntje in de rug kunt gebruiken.

Elf Nederlanders tijdens een vrijgezellenavond, niet direct het makkelijkste publiek maar onze biersommelier weet ze tijdens een degustatie van een uur moeiteloos aan zijn lippen te kluisteren. Dat er bier mee gemoeid is helpt, maar het mag verbazen hoe aandachtig er geluisterd wordt naar zijn kundige uitleg over de brouwprocessen, de verschillende biersoorten en - hoe kan het ook anders - een onvervalste ode aan het Antwerpse Bolleke. De verhalen over ‘De Plezanten Hof’ gaan er in als zoete koek, net als De Koninck en het andere bier trouwens.

De ogen van onze bierkenner fonkelen. Niet nadat hij de bierkeuze van twee jonge dames vanop afstand reeds perfect wist in te schatten - fruitbier, Kriek Boon – maar wel bij het betreden van de kelder van Bier Central. Dit is niet alleen de goed bewaakte schatkamer van het café, de ziel, het is ook zijn speeltuin. De grote spelers uit de brouwerswereld staan hier broederlijk zij aan zij met de mindere (maar daarom lang niet minder smakelijke) goden. De aanblik van het rijkelijk geëtaleerde flessengeluk maakt onze biersommelier lyrisch en al snel volgt de ene lofzang de andere op waarin vakmanschap, creativiteit en liefde voor het product telkens weer centraal staan.


Marco De Rango

“Uit de meer dan duizend Belgische bieren een favoriet kiezen? “Dat is onbegonnen werk” weet Marco, “en dat is voor een passioneel bierliefhebber direct ook de mooiste luxe die er bestaat”. Voor elke gelegenheid die zich voordoet is er wel een bier dat zich op dat exacte moment perfect laat drinken. Laat dus niet enkel je eigen smaak maar ook de omstandigheden bepalen welk bier er gedronken wordt. En vergeet vooral niet te genieten, hetzij met mate.Bier Central
De Keyserlei 25
2018 Antwerpen
T 03/201 59 85
www.biercentral.be

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...