donderdag, september 13, 2012

Smaakmeesters: Dominique Persoone

In het kader van de 'Antwerpse Smaakmeesters' mag ik zo hier en daar eens op de koffie gaan. Dat dit plezant is mag geen verrassing zijn.

Aan smaakmeesters die van de nobele kunst van het chocolade bewerken hun beroep hebben gemaakt is er in Antwerpen geen gebrek. Namen als ‘Goossens’, ‘Del Rey’ of ‘Burie’ klinken bij de Antwerpse chocoladeliefhebbers als muziek in de oren en doen zelfs tot ver buiten de stad het hart van menig verstokt chocoholic op hol slaan. Nu wil Antwerpen niet claimen de chocoladehoofdstad van België te zijn – die eer gunnen ze Brugge van harte - maar als ’s lands meest excentrieke chocoladegod zich in de koekenstad komt vestigen, wie zijn zij dan om deze inwijkeling niet met veel plezier en liefde te omarmen en zelfs één van hun te noemen.

Dominique Persoone, zot van 'A'

“Sommige mensen hebben een zwak voor mooie auto’s, ik heb een zwak voor mooie keukens”, aldus Dominique Persoone. Plannen om een tweede vestiging van The Chocolate Line te openen, laat staan één in Antwerpen,  waren er allerminst. Eén blik echter op de majestueuze keuken van het ‘Paleis op de Meir’ - ofwel de keuken van Napoleon - was voldoende om onmiddellijk overstag te gaan. Soms krijg je nu eenmaal kansen waarvan je weet dat ze zich geen tweede keer voordoen en dan moet je je buikgevoel durven volgen. 

Eenieder die  onze smaakmeester ondertussen in zijn werkelijk prachtige ‘Paleis’ gaan bezoeken is weet dat zijn buikgevoel hem niet in de steek gelaten heeft. De keuken van Napoleon - zijn keuken - heeft anno 2010 nog meer glans gekregen, niet in het minst in de vorm van de met 33 miljoen Swarovski-kristallen bezette sterrenhemel.


Aan het fornuis van Napoleon

Misschien valt de zelfverklaarde Shock-o-latier'’ nog het best te omschrijven als een reële versie van Willy Wonka, u weet wel, het bijzondere chocoladegenie uit de Roald Dahl klassieker Sjakie & de Chocoladefabriek.  Geen oempa loempa’s noch een glazen lift in Antwerpen,  maar met zijn vaak bijzondere chocolade lekkernijen weet Persoone wel even spitsvondig als geniaal voor de dag te komen. Zijn continue zoektocht naar ideale smaakcombinaties resulteert in een uniek gamma pralines en afgeleide chocoladeproducten waar zowat iedereen - van Sergio Herman en Peter Goossens tot Panamarenko en zelfs de Rolling Stones  - een onvoorwaardelijke fan van is. En zeg nu zelf, knetterende colapralines, een baconbonbon, een ‘choc-tail'’ met tequila of de’chocolate shooter', een snuifmachine voor chocoladepoeder, dat spreekt allemaal toch ongelofelijk tot de verbeelding, niet?


Als een vis in het Antwerpse Water

Het mag niet verbazen dat iemand zo gepassioneerd door zijn vak als Persoone zich louter zou beperken tot een zoektocht naar verrassende, dan wel ideale smaakcombinaties. Zo begint alles immers bij de basis en vooralsnog hebben we in België geen chocoladeplantages. Al meermaals trok hij dus als een volleerd ontdekkingsreiziger door Zuid-Amerika waarbij hij in soms erbarmelijke omstandigheden in afgelegen landsdelen wist te volharden in zijn speurtocht naar nieuwe, ons onbekende cacaosoorten. Met succes trouwens, zoals uit zijn boek 'De Chocoladeroute' mag blijken. Gelukkig voor ons keert hij wel elke keer terug. Meer zelfs, in Antwerpen voelt hij zich als een vis in het water!

The Chocolate Line
Paleis op de Meir 50

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...