zaterdag, september 08, 2012

Sergiology, het boek!

Boekenbeurs, vorig jaar. De verzamelde pers werd opgetrommeld voor een aankondiging door de heren Sergio Herman en Tony Le Duc. Een dag later schreef ik dit stukje op Coolinary, waaruit mocht blijken dat Sergiology niet zomaar het zoveelste boek uit de catalogus van Minestrone zou worden. Dik 7 maanden later was het boek er dat, we moeten daar eerlijk in zijn, de verwachtingen voor het volle pond waar maakt.

Sergiology, boxcover

Een dikke twee maanden ligt Sergiology hier nu in de living, veilig opgeborgen maar wel binnen handbereik. Het kunstboek is er geen om in één ruk uit te lezen, al zou dat wel kunnen. De flarden tekst zijn beperkt tot een essentieel minimum en de recepten en foto's zorgen ervoor dat je in geen tijd door de 400 pagina's tellende kanjer door bent. En toch is dat niet de bedoeling!

Het begin allemaal bij de zwart linnen luxebox die als ware het een oesterschelp een pracht van een parel herbergt. Het ceremonieel openen van deze box gaat trouwens net zo als bij een oester. Met de nodige voorzichtigheid en liefde tast je de robuuste schelp af op zoek naar de zwakke plek. Openen is vervolgens een formaliteit waarna de box zijn eerste geheim prijsgeeft in de vorm van een stempel met het nummer van jouw exemplaar. 1977 in mijn geval. Geboortejaar, sterftejaar van Elvis, jaar van de punk... noem maar op!

Nummer 1977

De flarden tekst in het boek mogen dan beperkt zijn, er is meer dan het oog ziet en daarvoor dient het meegeleverde audio device met afbeelding van Sergio Herman die je op indringende wijze aankijkt. "Let nou op jongen, hier spreken mijn helden" lijken zijn ogen te zeggen. Op verschillende pagina's van het boek staat een icoontje dat verwijst naar het audio device. Geef het paginanummer in en je krijgt de meester zelve te horen. Of Ellemieke, zijn vrouw, of één van zijn inspiratiebronnen. Uitgebreide achtergrondinformatie zoals je dat in een museum bij een kunstwerk krijgt. 

Het fameuze audio device

De man achter de mythe, zijn inspiratiebronnen, datgene wat hem drijft. En mocht dat niet voldoende zijn, dan krijg je ook nog eens 53 unieke creaties van Sergio voor de kiezen, volledig recept incluis. Om van de aanvullende basisrecepten, verklarende woordenlijst en prachtige foto's van Tony Le Duc en Stephan Vanfleteren nog maar te zwijgen. Nee, Sergiology is geen boek om snel te doorbladeren. Het is er eentje om met bewondering naar te kijken, aandachtig naar te luisteren of gewoon, om van te genieten.

Kijken, luisteren, genieten

Tot zover de goed nieuws show. Wie via de website inlogt zal merken dat er van de 2000 exemplaren nog amper 100 over zijn. Snel zijn is de boodschap, of dacht u hier vrolijk bij mij thuis te komen genieten?

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...