maandag, februari 14, 2011

The Flemish Primitives 2011 - reminder

Valentijn, bij uitstek het moment om elkaars liefde te betuigen. En omdat ik zot ben van eten en toestanden kan er wel een kleine reminder met betrekking tot The Flemish Primitives af. Binnen minder dan een maand is het zover, en wees er maar zeker van dat het dik de moeite gaat zijn. Ik ben alvast present!

Op 13 en 14 maart dus is ‘The Flemish Primitives’ aan zijn 3e editie toe. Plaats van gebeuren is niet langer het concertgebouw in het pittoreske Brugge, maar wel het Kursaal in de koningin der badsteden, Oostende. De organisatie heeft de vorige edities als leerschool gebruikt om uit te pakken met een kanjer van een event dat niet één, maar twee dagen in beslag zal nemen.

Nieuw zijn de ‘Master Classes’ op zondag, waarvoor apart dient ingeschreven te worden. Naast de presentatie door een gerenommeerde chef is de begeleidende proeverij inbegrepen in de prijs. Op het programma:

- Vlees: Versnijden - rijping: door David Martin, Jack O’Shea, James “Jockey” Petrie
- Vis: Noordzee & Bijvangst door Filip Claeys
- Fermenteren en pekelen door Sang Hoon Degeimbre, Xavier Nicolay en Magnus Nilsson
- Vloeibaar stikstof door Kristof Coppens
- Temperatuurprecisie door Bruno Goussault, Sang Hoon Degeimbre, en Xavier Nicolay
- Guggenheim kooktechnieken & smaken door Josean Martinez Alija
- Patisserie: Het beste van Passion Pâtisserie
- Extra: Specials Knack Weekend – Le Vif Express
- Kaas & wetenschap: ‘rauwe melkkazen – kaas- en bierpairing’ door Michel Van Tricht en Ben Vincke.

Ook nieuw is het ‘Gala event’ in de Delvauxzaal van het Kursaal op zondagavond, waarvoor tevens apart dient ingeschreven te worden. Als ik u zeg dat maar liefst 12 Belgische top chefs hun beste beentje voorzetten om een menu samen te stellen, geïnspireerd door Breughel, Ensor, Delvaux, Tuymans en Delvoye, dan weet u dat dit een niet te missen gala avond wordt. Hiervoor kan reeds ingeschreven worden!

Op maandag is het traditiegetrouw het ‘main event’ onder de noemer The Flemish Primitives. Dit jaar staat ‘chefpairing’ in de kijker. Chefs met verschillende achtergronden zullen als duo of trio op het podium rond een welbepaald thema hun ‘keynote presentation’ geven. Uit volgende lijstje mag alvast blijken dat er in Oostende enkele ronkende namen aan de bak zullen komen:

Rene Redzepi (Noma, DK) meets Michel Bras (Bras, FR)
Dominique Persoone (The Chocolate Line, B) meets Alex Atala (D.O.M., BR)
Pascale Barbot (Astance, FR) meets Magnus Nilsson (Faviken, SE)
Gert De Mangeleer (Hertog Jan, B) meets Jonnie Boer (De Librije, NL)
Kobe Desramaults (In de Wulf, B) meets Alexandre Gauthier (La Grenouillère, FR)
Sang Hoon Degeimbre (L’Air du Temps, B) meets Josean Martinez Alija (Guggenheim Bilbao, ES)
David Martin (La Paix, B) meets Giorgio Nava (Carne SA & 95 Keerom, I/ZA), Jack O’Shea (UK) & James Petrie (The Fat Duck, UK)

Verder zullen 6 creatieve chefs een overzicht komen geven van de laatste evolutie binnen hun keuken. Elke chef legt concreet een concept uit aan de hand van één of meerdere recepten. Trekken ten tonele:

Arabelle Meirlaen (Li Cwerneu)
Laury Zioui (L’Eveil des Sens)
Filip Claeys (De Jonkman)
Tomoyasu Kamo (Kamo)
Wouter van der Vieren (Clandestino)
Kristof Coppens (A Priori)

Verder worden de KULeuven en UGent bij twee afzonderlijke presentaties betrokken om meer inzicht te geven in de wetenschap die gepaard gaat met de gastronomie. Dit onder de toepasselijke noemer ‘Inside Food Insights’.

Ervaringen uit het verleden – top event, beperkte catering – hebben ertoe geleid dat er dit jaar verschillende ‘high quality food booths’ aanwezig zullen zijn waar er exclusieve en top kwaliteitsproducten gepresenteerd zullen worden.Voor het eigenlijke event op maandag kunnen tevens tickets besteld worden en wel via volgende link. Wie een beetje mee wil zijn weet wat hem/haar te doen staat.

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...