donderdag, april 09, 2009

Mmmmholeculair koken, bis

Gisteren kwam Ferran Adrià, eigenaar van het wereldvermaarde El Bulli en voortrekker van de “moleculaire keuken”, zijn geweldige boek in een Brussels hotel komt aanprijzen. Voor een luttele 70 € kon je even in de nabijheid verkeren van een culinaire halfgod, en kreeg je een getekend exemplaar van het boek “A day at El Bulli” er op de koop toe bij. Sid Frisjes was voor een keertje niet van de partij. Niet enkel wegens uitverkocht, boek reeds in mijn bezit en broer Albert Adrià in januari al aan het werk gezien… Nee, ironisch genoeg stond ik in de Mmmmh kookstudios in Antwerpen moleculair te koken.

Gezien de vorige workshop “sferificatie” een beetje in het water was gevallen (quasi niets lukte), mochten we op kosten van Mmmmh terugkomen voor een aangepast avondje. Goed idee zo bleek, want hoewel sferificatie centraal stond kwamen er ook andere technieken aan bod (gelificatie, schuimpjes, garen op lage temperatuur...)

We gingen terug uit van de gekende “Insalata Caprese” om ons aperitiefhapje te maken. Een omgekeerde sfeer van mozzarella, eentje van olijven, schuim en crunch van tomaat… enkel het basilicumblaadje was puur natuur. Looks good and tastes fine, meer moet dat niet zijn.

Als hoofdgerecht stond er op lage temperatuur gegaarde zeebaars met puree en een sfeer van tuinbonen op het menu. Een lekker stukje vis, echte puree en een verrassende bereiding van tuinbonen.
Het dessert dan. Verse ananas, gel van ananas, een dooier van yoghurt en gevriesdroogde aardbeien als garnering. Voor de gel van ananas gebruikten vriendin en ik agar agar, een natuurlijk geleermiddel uit de oosterse keuken. Wat haar direct deed opmerken dat haar moeder ruim 20 jaar geleden al moleculair kookte want als kleine uk kreeg ze vaak gelei van appel met stukjes erin. Lucia heerst!

2 opmerkingen:

BDC zei

En, vond je 't nu dan goed?

Sid Frisjes zei

Deze keer zat het perfect in elkaar. Techniek voorop, voldoende aandacht voor de verschillende gebruikte producten, variatie in de menu... Top.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...