Jammie, door Guy Van Cauteren is een schot in de roos, ideaal voor elke kleine spruit. Het moet maar eens gedaan zijn met die kinderkookboeken waar de suiker vanaf druipt, moet Guy Van Cauteren gedacht hebben. Lekker en gezond koken voor kinderen kan echt wel, je moet ze er alleen warm voor kunnen maken. Lekkere recepten, leuke foto's en gouden tips, meer heeft een kinderkookboek niet nodig. Voor je het weet serveert je kleinste je een lekkere Schotse zalmfilet met kleurige taboulé of Italiaanse panna cotta met echte vanille. Je kunt het maar proberen. Een bezoekje aan de kindvriendelijke restaurants, te herkennen aan het "eetiket", is ook meer dan de moeite waard.
100 x groente van Hilde Demurie dan. Niet enkel voor vegetariërs een aanrader, maar voor iedereen die te vinden is voor lekkere groentenreceptjes. Mijn vriendin, met een gezonde voorliefde voor "all things vegetable" was alvast in de wolken bij het aanzien van de verschillende recepten waar groenten en kruiden centraal staan. Pure smaken, daar draait het in dit boek om.
Met de kracht van Specerijen van Winiefred Van Killegem gaan we verder de gezonde toer op. In dit boek staan 28 specerijen centraal waaronder steranijs, gember, kardemom, kummel, mierikswortel, vanille... Naast de geschiedenis en folklore, herkomst en teelt van de specerij krijg je ook een beknopte plantkundige uitleg. De nodige aandacht wordt besteed aan gezondheid en volkgeneeskunde en onder het motto "kleine en grote kwalen" kom je bijvoorbeeld te weten dat je 5 gr maanzaad 5 minuten dient te laten trekken in 5 dl water om slapenloosheid tegen te gaan. Dat is, als je van je brouwsel drinkt natuurlijk. Verder komen er uiteraard ook enkele recepten aan bod zodat je eindelijk die kruiden en specerijen in de voorraadkast kunt opgebruiken. Ideaal als je 2009 in goede gezondheid wil inzetten.
Last but not least, een mannenboek. Westmalle Trappist, heerlijk koken met producten van het seizoen. Iedereen weet dat een goed biertje een cruciaal ingrediënt is van stoofvlees. Maar dat je bier, laat staan trappist in de keuken nog meer kunt gebruiken is dan weer geen algemene kennis. Wat dacht je bijvoorbeeld van een "hertenkalf gemarineerd in Westmalle Dubbel met peperkoek, mosterd en bittere chocolade" of "ijs van Westmalle Trippel"? Misschien niet enkel een mannenboek, maar ook een boek voor de bierliefhebber. Verplichte kost voor iedere inwoner van Westmalle, dat spreekt voor zich..
3 opmerkingen:
of Sos Piet uiteraard...
uiteraard... een goed instapboek voor beginners :-)
Sos Piet stond op de verlanglijst van ons papa, uhum. En brave dochter als ik ben, heb ik hem de twee boeken dan ook cadeau gedaan. Ooooooooh.
Prettige feeeeesten!
Een reactie posten