woensdag, juli 09, 2008

Makreel in papillot

Vis klaarmaken moet niet noodzakelijk moeilijk zijn. Op een verdomd makkelijke manier kan je een gerechtje klaarmaken om duimen en vingers bij af te likken. Ideaal en makkelijk op de barbecue maar even lekker in de oven. Enter "de papillot".

De papillot, niet meer of minder dan de voorloper van het trendy stoomkoken, is iets wat iedereen kan maken. Je hebt er geen gekke snufjes voor nodig, enkel een rol aluminiumfolie.Zilverpapier voor de liefhebber. In onderstaand receptje gebruiken we makreelfilet omdat die ruim voorradig blijkt in de vriezer maar laat dat je niet tegenhouden om iets soortgelijks te proberen met zalm, kabeljauw, tilapia of een andere visje naar keuze.

Nodig:

Makreelfilet
worteltjes
knoflook
ajuin
pijpajuin
paprika
venkel
tomaten
champignons
groene kruiden (kervel, bladpeterselie, bieslook...)
witte wijn
room
peper / zout
evt. sambal
aluminiumfolie

Doen:

* Laat je om te beginnen niet afschrikken door de waslijst aan ingrediënten. Dit hebben wij zopas gebruikt om onze papillotes te maken maar uiteraard kan je een en ander gewoon weglaten.

* Groentjes en kruiden fijnsnijden, worteltjes best raspen. Een goede voorbereiding is half het werk.

* Neem een ruim stuk alufolie en leg de vis in het midden. Kruiden met peper en zout.

* Van alle voorgesneden groentjes en kruiden een beetje over de vis verdelen. Indien je van pikant houdt een mespuntje sambal toevoegen.

* Scheutje witte wijn (mag ook Ricard zijn) en room toevoegen en het zilverpapier zo toevouwen dat er geen vocht uit de naden kan lopen. Dit doe je best door de folie dubbel te vouwen en vervolgens de open zijden dicht te rollen naar de vis toe.

* 8 à tien minuutjes in een voorverwarmde oven van 180° C en klaar is de makreel.

Zoals gezegd, ideaal voor op de barbecue gezien je de luttele voorbereiding makkelijk vooraf kan doen. Succes verzekerd en laat die zomer nu eindelijk maar komen.

5 opmerkingen:

Ruben zei

tip voor op de bbq: het vuur mag niet te warm zijn, want anders bakt dat allemaal nogal snel aan.
Dat is een veelgemaakte bbq-fout.

Sid Frisjes zei

De oplossing is dan ook een bbq die je kan afsluiten en die beschikt over een temperatuurmeter. Ideaal

Voor mensen die origami niet genegen zijn is er nog altijd de Q-bag, een voorgemaakte papillot met kijkvenster. Te koop bij Delhaize.

Tine zei

Dat zal hier volgende week zeker eens op 't menu verschijnen! Ik krijg het water al in mijn mond!
Ah, nog een vraagje, geldt de baktijd voor elke soort vis?

saartje zei

mmm... ik ben al langer aanhanger van de papillot... stukje vis, wat groentjes en voor je het weet staat er iets overheerlijks op het menu!
en jouw recept staat hierbij ook op mijn menu... :-)

Sid Frisjes zei

@ Tine: Baktijd is inderdaad afhankelijk van vis tot vis maar ook van de grootte van je filet.

Je kan altijd eens met een vork in de vis prikken om te zien of deze gaar is. Als de vork koud aanvoelt als je deze tegen je lippen houdt dan is de vis niet gaar.

Wat ook lekker is: room vervangen door tomatensap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...