woensdag, januari 30, 2008

Wijn

Maandag mijn resultaten gaan halen op school en weet je wat? Ik had zo maar eventjes 86% gescoord. Vieren met een glaasje wijn was ook geen enkel probleem want de module "basiskennis wijn" is maandag ook begonnen. Dit wil dus vooral zeggen dat je je op dinsdag aan een wijntip mag verwachten.

Tijdens de eerste les mocht iedereen zich voorstellen en dat ging ongeveer zo:

Ik ben "Sid Frisjes", werk bij die firma en drink graag een glaasje wijn bij het eten. Ik kom deze cursus uit interesse volgen maar toch ook vooral omdat ik eigenlijk niet zo graag rode wijn drink en ik thuis +/- 125 flessen heb staan die het volgende jaar op moeten.

Verder blijkt dus dat iedereen qua geur en smaak iets anders uit wijn haalt en dat dit een cursus is waar je niet voor kan buizen. Dolletjes.

De eerste fles die we "evalueerden" was een jonge witte wijn. De leraar, die zijn neus naar het glas bracht, ontwaarde een fruitig boeket en verwees ondermeer naar appeltjes en peren. Gevolg, 3/4 van de klas rook appeltjes en peren. Ondergetekende riep iets van perzik maar dat haalde de rest er niet uit. Het flesje wijn werd ook in een boekje besproken (de 300 beste wijnen onder 10 of 20 euro) en waar verwees het panel bestaande uit kenners naar denk je? Juist ja, perzikken. Sid Frisjes 1, de rest van de klas 0.

Ik weet ondertussen ook dat je witte wijn kan beoordelen op zoet en zuur en rode wijn op zoet, zuur en bitter. Qua kleur dien je bij je rode wijn naar de rand van het glas te zien en naargelang het rood daar een blauwige of geel / bruinige schijn heeft is het een jonge of oude wijn. Nogmaals, het is maar een basiscursus wijnproeven maar voor een leek uitermate leerzaam. Als we op het tempo van maandag verder gaan zal ik na deze lessenreeks mathematisch gezien 90 verschillende wijnen geproefd hebben en er minstens 15 hebben aanbevolen. Wie zegt er nu nog dat de avondschool saai is?

4 opmerkingen:

Ruben zei

Is het boekje waarover je spreekt toevallig 1001 supermarktwijnen, uitgegeven door http://www.borgerhoff-lamberigts.be/ ?

Catweazle zei

fkes tussendoor: proficiat met uwe schone %

Sid Frisjes zei

1/ Neen, dat boekje was het niet.
2/ Dankuwel voor het compliment.
3/ Excuses voor het warrige middenstuk, is odt aangepast.

spekvriend zei

schol!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...