zondag, januari 13, 2008

België - Nederland (deel 2)

Uit een enquête haal je wat je wilt, maar de Nederlands keuken zo lekker als de Belgische? In een vorige post had ik het al eens over onze noorderburen en ze kwamen er niet zo goed uit. Iedereen weet dat Belgen culinair superieur zijn maar ondertussen durven we wel te vergeten dat de Nederlanders ongeveer evenveel sterren achter hun restaurants hebben staan.

Gisteren met het geweldige Slingshot Bikini in Delft (nl) beland op een feestje van Scrapers. In de auto werd er al gelachen met het beloofde " en er is ook eten voorzien voor de band enzo" want vaak wil dat niet meer of minder zeggen dan pizza of pasta. Niks van dat alles, samen met alle ruige hotrod liefhebbers en hun sexy wederhelft aangeschoven aan een tafeltje in restaurant De Zeven Zonden. Volgende stond op onze menu:

* Artisjoksoep met truffel en bospaddenstoelen
* Zalmmousse met tomaat en Noilly Prat crème fraîche
* Gerookte hertenrollade met kruidenkaas en pijnboompitten

* Marlijnsteak met rode wijn-tomatensaus en een garnituur van amandelen, olijven en kastanjechampignons
* Spies van ossenhaas met rozevalfrites en een sjalot-spekjessaus
* Spinaziequiche met quorn, pommodorie en blauwe schimmelkaas met een paprikasalsa

* Mangoparfait bruine rum langevingers met banaanchips
* Cointreau- en honingwhiskybavarois met een stoofpeertje
* Koffie of thee met huisgemaakte notencake

Welgeteld één restaurantbezoek in Holland (we zaten boven de moerdijk) en ik moet mijn mening over het eten ginder herzien. Het feit dat bovenstaande gerechtjes eigenlijk gewoon recht uit de Belgische keuken zijn overgenomen is dan toch weer vooral een opsteker voor ons. Verder nog iets geleerd in Nederland? Ja hoor, het bier is er nog altijd niet te drinken en het wordt getapt in belachelijk kleine "blanco" glaasjes. De gehaktbal in het tankstation ging er dan weer wel goed in.

Gehaktballen opwarmen, daar zijn de Nederlands pas echt goed in!

4 opmerkingen:

natsalie zei

dit weekend de lekkerste mosselen ever gegeten in Renesse (Zeeland). Volgens lukt het geen enkele Belg om ze zo zacht en mals klaar te maken, alsof ze smelten in je mond.

Sid Frisjes zei

Tss, en dan had ik op jullie feestje nog niet eens m'n best gedaan :-)

Anoniem zei

De mosselen in Renesse waren effectief goddelijk... en dat is toch opmerkelijk als je bedenkt dat je die dingen gewoon in een pot stopt met wat groenten, wat laat pruttelen, et voila! maar in Zeeland hebben ze iets met mosselen gedaan waar ik niet bij kan met mijn simpel Kempisch boerenverstand. Als je een tip hebt om mosselen zo zacht te maken: let me know.
Enfin: alvast het eten in Holland begint ook in mijn achting te stijgen. Nu de rest nog. :-)

Sid Frisjes zei

Melk is nen tip!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...