vrijdag, november 30, 2007

Zweeds koken

Gezien de tofste tv-chef aller tijden, Jamie, Piet, Nigella, Jeroen, Gordon en diens meer ten spijt nog steeds de Zweedse chef uit de Muppets Show is had ik besloten deze namiddag een workshop Zweeds koken te volgen... een eerbetoon als het ware!

Vijf voor één, netjes op tijd, zat ik in de leskeuken om vast te stellen dat ik als dertigjarige een namiddagje zou doorbrengen met dames waarvan de meesten mijn moeder hadden kunnen zijn. Gelukkig bleek ik de enige te zijn die het industriële gasfornuis aan de praat kreeg dus dat jonkie maakte direct indruk.

Op het menu stond uiteraard een "smorgasbord", een Zweeds buffet, bestaande uit Gravad zalm met mosterdsaus, een haringsalade, Kotbullar (de van Ikea bekende gehaktballetjes), een Kerstham, rode kool op zijn Zweeds, Janssons verleiding, knakkebrot, Zweeds dunbrood en witte rijstpap.

Janssons verleiding is een aardappelgerecht genoemd naar een Zweeds acteur die, zo wil de legende, elke avond hij op de planken stond, dit gerecht ging eten. Eén van de ingrediënten is Zweedse ansjovis, iets totaal anders dan de ansjovissen die wij hier in de winkel hebben. Hij is zowel zacht van smaak als van structuur en de volgende keer dat je in Ikea bent moet je maar een doosje meenemen: ansjovis van het merk Abba!

Bij de zalm maakten we (lees ik) een mosterdsausje met dille waarvan je hieronder het receptje kan vinden. Ik geloof dat het hetzelfde sausje is dat ik ooit bij Sven en Sarah heb gegeten en toen bij haring in een potje zat.

Ingrediënten:

3 el mosterd
1 el suiker
snuifje zout, snuifje witte peper
1 el azijn
1 el fijngesneden dille
1 dl olie (maïsolie, koolzaadbloesem of andere olie met een neutrale smaak)

Bereiding:

Mosterd, suiker, zout, peper en azijn goed mengen. Olie druppelsgewijs onder voortdurend kloppen toevoegen (zoals bij mayonaise) en vervolgens de dille er onder mengen.

7 opmerkingen:

Catweazle zei

herdyburdyherdy herdy berdy dada
herdydiburdy didurdy dada
nochickentoday

Sid Frisjes zei

Dat typetje werd wel eens nagespeeld in de keuken van Het Binnenhof... Sla en whatnot vloog dan door de keuken. Meestal was onze pa dan nergens te bespeuren :-)

E. Stilker zei

Als zweedofiel nog ff meegeven waar de naam gravad lax van komt. Lax = zalm, en gravad komt van begravad (niet te verwarren met gravid dat zwanger betekent) wat natuurlijk begraven betekent (hee, Zweeds is een Germaanse taal). In the old days werd de zalmfilet op vel ingewreven met suiker, zout, peper en dille en dubbelgevouwen en letterlijk een paar dagen in de koude Zweedse grond gestoken (kwestie van 'grondig' te marineren). Voor de mosterdsaus (senapsås)ff vermelden dat Zweedse mosterd veel zoeter en minder pittig is dan zijn Franse broertje. Dus als je bij je volgend bezoek aan IKEA Zweedse mosterd koopt voor je saus, zou ik die suiker achterwege laten. Oh ja, en je drinkt het beste akvavit bij je Gravad Lax, een eau-de-vie van karwijzaad en andere kruiden.
En die ansjovis wordt ook wel eens gewoon puur gegeten als het blikje ansjovis een paar jaar oud is, en wreed gegist is en het blikje op springen staan. Enkel buiten te eten (voor de penetrante geur).

Sid Frisjes zei

E. Stilker, dat is nog eens een reactie waar ge iets mee bent ze.

Dat van die mosterd klopt als een bus, die is een pak zoeter. We hadden nog een klein beetje suiker toegevoegd aan het sausje en ze was goed zo (ben niet zo'n mosterdfan). Volgende trip naar Ikea ga ik toch wat Zweedse voeding meepakken.

E. Stilker zei

Nu rond deze tijd vind je in den IKEA: kerstbier en kerstknackebrod (met kaneel en karwijzaad)! En de typische zweedse kerscola: julmust (denk Dr. Pepper met red bull en Vaporub)

E. Stilker zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Anoniem zei

Heb zojuist een weekendje Parijs gewonnen . Ik heb de tckets en de reservatie al binnen. Als je ook wil winnen gewoon aanmelden op hun nieuwsbrief.
[url=http://www.vakantiestart.info]
vakantiestart[/url]

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...