donderdag, januari 11, 2007

Droomkeukens en keukendromen

Als alles perfect volgens wens verloopt, worden we binnen dit en 3 maanden eigenaar van een woning en dat na een papieren rompslomp die we er uiteindelijk graag bij nemen. Het huisje dat er sinds 1952 staat heeft nog model gestaan voor het huis van het gezin Weyts – Vosters (een bevriend koppel) maar dient nog wel gerenoveerd te worden.

Volgens onze voorlopige planning is eerst de vernieuwing van het sanitair en de elektriciteit aan de orde. Voorts wordt de kleinste slaapkamer omgetoverd tot badkamer, de huidige badkamer tot washok en het toilet op de gelijksvloer is ook aan vernieuwing toe. De ramen dienen vervangen worden door isolerend dubbel glas en van zodra de centrale verwarming van de master bedroom en het bureau zijn doorgetrokken naar de zolder kan de afwerking van het 1ste verdiep beginnen. Likje verf, nieuwe vloer etc.

En dan is de gelijksvloer aan de beurt. Als het even kan willen we de veranda slopen en de living en keuken een metertje of 2 – 3 doortrekken. De veranda is te ouderwets en een langgerekte open keuken met dito werkblad lijkt ons wel wat. En hier begint het dromen natuurlijk want hoe ga je zo’n keuken in hemelsnaam inrichten? Welke materialen gaan we gebruiken voor het werkblad? Wordt het een
Boretti fornuis of inbouwpitten van Smeg. Waar komt de spoelbak van Franke en nemen we zo’n industriële spriet erbij? Wat met kasten en opbergsystemen, laten we dat maken of brengen we een bezoekje aan de betrouwbare Ikea? En dan zijn er nog de vaatwasser, de koelkast, de vloerbekleding, tegels… maar vooral, wie gaat dat allemaal betalen?

Zoveel vragen zo weinig antwoorden? Ervaringen van andere mensen zijn nu méér dan welkom dus shoot!

1/ waar kunnen we op onze vrije zaterdag en zondag terecht voor keukeninrichtingen en “machinerie”?
2/ zijn de toestellen nu wel dan niet goedkoper in Nederland?
3/ een open keuken voor- en nadelen?

7 opmerkingen:

Anoniem zei

Vergeet zeker niet langs te lopen bij Scalo in Turnhout http://www.scalo.be/. Ze zijn niet goedkoop, maar ze hebben prachtige keukens...Wij hebben er in ieder geval veel ideetjes opgedaan. En wie weet, als ik iedere week mijn potje kan vullen in de kookles....kan ik me misschien zo'n industriële spriet veroorloven.

Anoniem zei

Is het niet zo dat die toestellen in Nederland goedkoper zijn omdat daar een lager BTW op die dingen zit? alhoewel, krijg je hier ook geen lager BTW op inbouwtoestellen als het huis dat je renoveert ouder is dan 14j? But what do I know?

Mijn schoonbroer heeft pas een nieuwe keuken gestoken en hij heeft zich laten informeren in de harendse smit & van den borre en dan alles gekocht op aabatron.be (komt eigenlijk van NL, kijk maar op aabatron.nl) omdat hij daar net dezelfde toestellen voor een 100.000bef minder kon krijgen. (en maar €40 om aan huis te leveren + uit te pakken)

Hij zegt ook dat als je de kasten in de ikea koopt, het de moeite is om de prijs te vergelijken tussen A'pen en bv Breda of Eindhoven. Het is even ver rijden en volgens hem kan het een stevige slok op een borrel schelen.

Het enige dat ik nog wil toevoegen is dat ik niets, maar dan ook niets van verbouwen ken. Dus bel me niet.

Sarah zei

De gelijksvloer? Wat is dat in godsnaam? :)

Als je jezelf de vraag moet stellen "wie gaat dat allemaal betalen" en het antwoord ben je zelf, dan denk ik idd dat een bezoek aan ikea aan te raden is. Hebben wij ook gedaan en iedereen die ik ken met een keuken van ikea is er heel tevreden over. Tenminste, zeker over de kastjes enz. De toestellen, dat is niet mijn afdeling.

Enneuh... mag ik vragen hoeveel tijd je voorziet voor alle voornoemde werken? Gaan jullie er onmiddellijk in wonen en dan stilaan de werken uitvoeren, of eerst alles af en dan verhuizen?

Want als er één ding is dat wel weet van verbouwen is dat het al-tijd langer duurt dan je had gepland...

Maar... desalniettemin... veel succes en plezier ermee!

Sid Frisjes zei

1/ anonymaus, thanx for the tip en dat van dat potteke was maar om te zeggen dat er nog soep over was hé, armoezaaier :-) (krijg ik die premie nu nog???)

2/ Catweazle, je moet niet kunnen verbouwen om goed te kunnen opruimen. I'll call you!!

3/ Mevrouw Hallo, gelijksvloer - gelijkvloers, Ann en ik geraakten er van de week ook niet uit en de spellingscorrector bracht geen soelaas! Wij trekken daar in en op een week of 3 is dat allemaal gedaan :-) Of het is een 2-jaren-plan... denk ik

Anoniem zei

Hey Yves,

ik heb nog twee toegangskaarten voor de bouw & renovatiebeurs in A'pen. Het is er iets kleiner en vooral minder druk dan in Batibouw. De beurs loopt nog tot 21 januari.

Anoniem zei

ik kan alleen maar mevr. Hallo bevestigen dat met wat jullie allemaal hebben gepland, het heel lang gaat duren, véél langer dan dat jullie voorzien, en voorzie ook maar een hele kwak extra centen voor "onvoorziene omstandigeheden" die jullie along the way zullen tegenkomen.

Sid Frisjes zei

Die drie weken waren een grapje, maar op twee jaar moet er toch een groot deel gedaan zijn! Dat vergroten van living/keuken kan nog even wachten.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...