maandag, oktober 02, 2006

Vorm voor vegetarisme gevraagd!

.Het is me onlangs opgevallen dat er ondertussen een serieus aanbod aan vegetarische snacks bestaat! Nu vraag ik me af of men doelbewust de vleesvarianten qua vorm kopieert. Zo zag ik in de folder van O’Cool / Covee naast de inmiddels traditionele vegiburger de nomeat versies van gehaktballetjes, chickenfingers, bouletten, fishsticks, schnitzel en diens meer.

Het probleem van de niet-vegetariër/alleseter is dan natuurlijk dat je heel snel de neiging hebt om dingen te vergelijken, puur door de vorm en vervolgens op smaak gaat beoordelen. Zo is een vegiburger best lekker maar het kan wat mij betreft niet op tegen een lekkere sappige hamburger en ik veronderstel dat dezelfde vlieger opgaat voor alle andere look-a–likes. Ik ga ze de komende weken alleszins wel een proefbeurt geven.

Als de vegetarische lobby hun producenten misschien kan aansporen om zelf even op de proppen komen met een originele vorm voor hun producten dan wordt er minder vlees gegeten. Als de associatie wegvalt met het “originele” product en m’n de vegetarische snack puur op zich gaat bekijken als lekkere hap dan zijn we toch weeral dichter bij een diervriendelijker bestaan.

Nog een tip voor de vegetariërs… op restaurant best geen klassieke tomatensaus of consommé (heldere bouillon) pakken. Maar dat wisten jullie ongetwijfeld al.

9 opmerkingen:

natsalie zei

Als ervaringsdeskundige in het vak 'vegetarisme' voel ik me hier uiteraard aangesproken tot het plaatsen van een mening. Wat ik uiteraard ook graag doe (mijn meningen delen met mijn medemensen).

Al die vegetarische industriële 'vleesvervangers' (het woord alleen al!!!) zijn dikke bullshit. Want de enige manier om gezond als vegetariër door het leven te gaan is u een andere eetcultuur eigen maken. Je komt er echt niet door alleen het vleesje op het bord te vervangen door een sojaburger uit de GB. De mensen die ik ken die het zo hebben geprobeerd, eten nu allemaal terug vlees omdat:
- het te saai is, die vervangers
- dat aantoont dat ze er toch niet écht voor willen gaan
- dat ze eigenlijk veel te graag vlees aten, vandaar dat ze opzoek gaan naar surrogaatvlees en zichzelf wijs maken dat quorn toch wel zoals kip smaakt

Uiteraard zijn er wel zo'n paar dingen waar ik af en toe zin in heb, en waarvoor ik dan een vegi-surrogaat zoek, zoals bv hotdogs, filet americain, brochetten op de bbq,.. maar dat gaat dan meer over een soort heimwee naar hotdog-zondag bij de bomma, zomerse bbq op kamp, ofzo dat mij meester wordt. Dit soort uitspattigen zijn dan ook eerder uitzondering. Enkel spaghetti is een uitzondering. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat mijn spaghetti zéker zo lekker is dan een vleesspaghetti (vorige week nog bevestigd door een rasechte vleeseter/koeienkweker/dierenarts)

Wij eten heel weinig van dit soort industriële vleesvervangers, ook omdat ze inderdaad meestal naar karton smaken. Enkel 'the originals' zoals tempeh, tofu en seitan (en eventueel ook quornblokjes om ergens in te verwerken, maar liefst niet te vaak) zijn volgens mij te vertrouwen, zowel qua smaak (als je het op de juiste manier klaarmaakt, zie ook 'gruwelgerechten') als ingrediënten. Ze hebben in Azië hun dienst over de eeuwen heen dan ook al wel bewezen. Voor de rest probeer ik altijd veel verschillende soorten groenten in mijn maaltijden te verwerken, regelmatig noten of pitten te gebruiken, en zorgen voor veel afwisseling (dus geen fritwoensdag, spaghettivrijdag, pistolekeszaterdag, krokettenzondag). En vooral openstaan voor 'andere' smaken helpt ook al. De mensen die vegetarisch eten maar bwwèèeek vinden, zijn te gefocust op de aanwezigheid van de smaak van vis of vlees in hun eten. Terwijl er best wel heerlijke gerechten bestaan waar geen vlees of vis in te bespeuren is (pasta pesto?). Eigenlijk is dat het een soort koppigheid.

Tip voor als je toch persé 'vleesvervangers' wilt eten: koop ze bij de biowinkel. Daar hebben ze er die niet zo industrieel vervaardigd zijn als die in de GB, en meestal zijn die wel oprecht lekker. Ik ben wel fan van de spinazieburger. Hier zijn ook de seitanbroodjes écht lekker.

natsalie zei

sorry voor het lange 'opstel'.

Sarah zei

Nog een tip: falafel!
En de meest uitgebreide keuze aan "vleesvervangers" vind je in de Delhaize (naast de biowinkel): tomaat-mozarella-burger, griekse burger...njammie! Wij eten dat meestal bij de patatjes van de bomma.

Gisteren op de bio-markt gekocht: soja-paté: heel lekker en kruidig, voor op een toastje. Je moet niet per se denken dat het echt paté is, het is gewoon een lekker smeerseltje voor je aperitiefhapjes!

Sid Frisjes zei

Een leuk opstelletje alvast. Eentje waaruit ik alvast opmaak dat mijn opmerking ivm die vegihapjes nog niet zo dom was :-)

Verder is het ook niet mijn bedoeling om plots vegetarisch te gaan eten, wel om bewuster te gaan eten. Als ik "Toast Kanibaal" gewijs plots verplicht wordt mijn eigen steak te vangen is het een andere kwestie. Hypocriet, I know.

natsalie zei

die vegi-patés zijn idd heel lekker. In de biowinkel zijn er verschillende soorten: seitanpaté, groentenpaté, sojapaté, kabouterpaté (echt waar)...

En voor ne keer is de martino-américain uit de Delhaize ook wel lekker.

Maar inderdaad zien als een lekker smeerseltje: ik kon het niet beter zeggen!

Over op restaurant: als je lekker vegetarisch wil eten moet je de gerechten waar 'vegetarisch' in wordt vermeld vermijden (vegetarische pasta, vegetarisch slaatje, vegetarische lasagne,...). Die zijn gemaakt door vleeseters, die denken in 'vegetarische' gerechten ipv lekkere groentengerechten zonder vlees. Pasta met 7 groenten, of groentenlasagne zal meestal lekkerder zijn dan de 'vegetarische' versie ervan.

Sid Frisjes zei

Ik ga de smaak van die smeersels zeker niet betwisten, maar ik heb het altijd grappig/raar gevonden dat het broertje van Ann bij hen thuis, waar macrobiotiek nog steeds hoog in het vaandel gedragen wordt, steeds een boterham met tofutartaar vroeg in plaats van choco... En dat komt uit een tandpastatuub hé!

natsalie zei

Eten uit een 'tuub', vind ik zelf ook niet te vertrouwen. Ik ga er dan vanuit dat die in een laboratorium in elkaar gedraaid worden, door gekke mannetjes met witte jasjes, een bril, en een lange snor, die een onverstaanbaar taaltje spreken.

En wie weet wat valt er allemaal uit die snor in die tuub....

Anoniem zei

Correctie Yves ... de tofu-tartaar zit in een plastic potje en de paté (champion, provencaalse kruiden, ...) zit idd in een tube. Trouwens een 'ingenieus' systeem, een tube met draaisleutel en al (en uit de biowinkel!)

Sid Frisjes zei

Das just, ik heb m'n Pimpernel dingen door elkaar gehaald :-)

Waarom zetten ze zo'n sleutel niet op een tuub tandpasta eigenlijk?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...