Zaterdagochtend zo rond een uur of 10 zaten wij, Sarah, .S en Sid in het Grand Café Permeke in Antwerpen Noord. Deze keer niet om om een bevallige VTM deerne te interviewen, maar wel om deel te nemen aan een culinaire wandeling door de buurt en aansluitende kookdemonstratie onder leiding van culinair journaliste Daphne Aalders.
Thema van de dag: Boeiend Indiaas!
De wandeling, het dient gezegd, hield niet veel meer in dan een bezoekje aan een flink uit de kluiten gewassen Indische speciaalzaak. Je kent dat soort zaken wel, je komt er vaak voorbij, werpt er argwanend een blik binnen en loopt dan vooral door. Niet doen lieve lezers, hier kan je echt een schat aan ingrediënten vinden, zoals kruiden, essences en typische streekgebonden etenswaren en dat vaak goedkoper dan in menig grootwarenhuis. De uitbater/verkoper van de winkel doet er natuurlijk goed aan als er plots een groep van om en bij de 20 personen in zijn winkel staat. Dat werd dan ook gevierd met het bereiden van pappadum en samosa's voor zijn winkelende gasten. Een zakje kardemom, steranijs, komijn, pappadum en vooral, een pikante kennismaking met de Indische keuken later stonden we weer op straat richting Grand Café Permeke.
Mashuk, chef/uitbater van het restaurant Saffraan was de demonstratiechef van dienst en op twee camping-kitchenettes van "den brico" zou hij ons even een mild Indisch gerecht leren maken. Korma Peswari Murgh stond op het menu wat niet meer of minder is dan een mild gekruide gestoofde kip met kokos, exotische vruchten, rozijnen en cashewnoten. Eerst werd er echter een lassi gemaakt, een yoghurtdrankje waarvan we de de mangovariant allemaal wel kennen. In tegenstelling tot onze verwachtingen wordt de traditionele lassi echter niet zoet, maar zout gedronken wordt. Een aanpassing maar zeker niet slecht. Over de hoofdschotel kunnen we het allemaal eens zijn die was overheerlijk. Eigenlijk zou hier nu een recept moeten volgen, maar ik zou mezelf niet zijn als ik het receptje ondertussen nog niet zoek had gemaakt dus bij deze, sorry maar geen receptje wegens verloren. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we vrijdag in Saffraan iets eten en wie weet kom ik wel met een receptje terug.
Wat mij betreft was dit een uiterst aangename wandeling/kookdemo (geen workshop). Nog even een extra bedankje aan Robert, de 79-jarige Antwerpenaar die ons nog allerlei leuke weetjes wist te vertellen over de buurt en die me per mail nog wat receptjes van advocaat, porto en limocello heeft bezorgd.
Morgen: La Cantina Mexicana de señor Frisjes
4 opmerkingen:
En dan vergeet ik nog te zeggen dat het brandalarm is afgegaan toen de gee (geklaarde boter) in de pot ging. Hoe onnozel!
Ik vind de Indiase keuken, naast de Italiaanse de lekkerste en meest gevarieerde keuken, zéker voor vegetariërs.
Ik heb nog een massa Indiase recepten in mijn map zitten, als je wil kan ik je wel eens kopietjes bezorgen. En Ghee staat ook altijd in onze frigo.
Ik kan u ook verzekeren dat (zoete) banana lassi de lekkerste der lassi's is, maar die vind je hier niet vaak.
Saffraan is het beste Indiase restaurant in Antwerpen. Vroeger was er een Indian take-away op het Coninck-pleintje. Die was echt super, en ook supergoedkoop. Nu, die is er nog, maar is van eiegnaar veranderd en trekt op geen zak meer (champignons uit blik!!!!!)
Waar je zeker ook NIET moet gaan is Garden of India op de Oude Koornmarkt (pittastraatje): toeristenmenu's, en veel te duur voor wat het is.
Zelf maken die bananenlassi hé. Ik heb hier thuis al geruime tijd een kookboek vol Indiase gerechte waaruit er nog nooit iets is klaargemaakt. Nu na de kookdemo ga ik er wel eens invliegen!
Als die Ghee effectief geklaarde boter is, dan is dat wel supergemakkelijk om ook te gebruiken in de traditionele keuken (denk maar aan sausen allerhande)
Tevens heel benieuwd wat het in Saffraan gaat zijn, al kan dat niet tegenvallen denk ik zo.
Ghee is idd geklaarde boter, maar der zit wel een eigen Indisch smaakje aan. Dus ik weet niet wat dat geeft bij Belgische sauzen.
Een reactie posten