...but I'll never be a vegetable (Carter usm lyrics, got to love 'em)
Onlangs ergens nog over tomatensaus gelezen en de tomatensaus in kwestie werd genadeloos afgeschilderd als "luiwijvensaus". Terecht zo blijkt als je ziet hoe de traditionele saus volgens het boekje gemaakt wordt. Wat uiteraard niet wil zeggen dat tomatensaus, anders bereidt dan volgens dit recept niet lekker is natuurlijk.
Voor 1 liter saus heeft men volgende ingrediënten nodig:
10 grofgesnede stukken spek, 4 grofgehakte uien, 3 grofgesneden wortelen, 1grofgesneden bleekselderijstengel, boter, 1 blikje tomatenpureee, 4 eetlepels tarwebloem, 20 grofgehakte rijpe vleestomaten, 1 liter blanke fond (of desgewenst gevogeltefond), peper en zou, 6 geplette tenen knoflook, kruidentuil (verhouding 2/4 peterseliestengels, 1/4 tijm, 1/4 laurierblad) aangevuld met basilicumstengels, oregano en marjolein.
Werkwijze:
Fruit spek, ui, wortel en selderij in boter zonder te laten kleuren. Roer er de tomatenpuree onder en laat even meebakken. Bestrooi met bloem, roer om en laat opnieuw meebakken om de bloemsmaak kwijt te raken. Voeg de tomaten toe en bevochtig met de fond. Kruid met peper en zout, knoflook en kruidentuil en laat afgedekt maar liefst 2 uur zacht trekken. Season tot taste en zeven die handel.
(bron: mijn cursus basissen en "De Basis")
Ok een potje is sneller open en deze saus is niet vegetariërproof, maar het is verdomd lekker.
2 opmerkingen:
Binnen een paar maanden is onze keuken af, Sid. Tegels of epoxy: zin om dat eens bij ons te komen maken? Eerst natuurlijk nog steeds die kreeft he :)
Tomatensaus met kreeft dus :-) Of omgekeerd. En in het voorgerecht zelfgemaakte garnaalkroketten!
Een reactie posten