Tijdens de feestdagen wordt er traditiegetrouw altijd wel ergens een flesje bubbels gekraakt. Bij voorkeur champagne, maar ook Spaanse cava of Italiaanse prosecco weten te bekoren. Ziet eveneens zijn oorsprong volgens de ‘méthode traditionelle’ – méthode champegnoise is sinds 1994 beschermd – de mousserende wijnen van het Luxemburgse huis Bernard-Massard.
Druiven plukken op een wijndomein stond al langer dan vandaag op m’n wishlist en dit seizoen kon die activiteit eindelijk afgevinkt worden. Het was in één van de op een zonovergoten heuvel gelegen wijngaarden van Bernard-Massard dat ondergetekende met gevaar voor eigen vingers de vlijmscherpe druivenschaar mocht hanteren. Maar wel eerst even lunchen want met een lege maag kan ik niet werken. Het fenomenale zicht op de Moezel – aan de overkant woont ‘den Duits’ – kregen we er gratis bij.
Met zo’n 80% aandelen in het bezit van de familie Clasen kunnen we hier zonder problemen van een familiebedrijf spreken. Zoon Antoine, een stijlvol manspersoon, was tijdens ons tweedaags bezoek aan Grevenmacher onze gids en aanspreekpersoon. Hij beantwoordde niet alleen netjes onze vragen, maar toonde ons ook hoe je de druiventrossen behandelt, waar je op moest letten en wat te doen met ‘slechte’ druiven.
Van het geromantiseerde beeld dat ik van de druivenpluk had – denk gezellige picknickdekens, stokbrood, wijn en ander lekkers – bleef na dik twee uur niet veel meer over. Druiven plukken is jandorie hard labeur! Om te beginnen moet je er de juiste trossen weten uit te pikken, de ‘slechte’ druiven verwijderen, vooral niets over het hoofd zien en ook nog eens opletten met je schaar dat je geen vinger – de jouwe of die van iemand anders – mee door hebt. Om van het zeulen met zo’n volle bak druiven, het plakkende druivensap en de brandende zon nog maar te zwijgen. Los daarvan, absoluut een topervaring. Mag je me altijd voor opbellen!
Een glas mousserende wijn op een zonnige heuvelflank omringd door niets dan druivenranken, beter wordt het niet. Tenzij Antoine je uitnodigt op het landgoed van zijn ouders om te ervaren of hun wijnen ook recht blijven bij een waar feestmaal. Strak in het pak gehesen nam ik mijn plaats aan de feestdis naast de vrouw des huizes. De verschillende wijnen lieten we ons welgevallen terwijl we gebombardeerd werden met verhalen en anekdotes door vader Clasen.
Dat ze in de Tweede Wereldoorlog flink wat wijngaarden moesten verkopen om toch maar eigenaar van het domein te kunnen blijven bijvoorbeeld. Dat ze later betere wijngaarden kochten rolde vervolgens triomfantelijk van zijn lippen.
Mousserende wijnen, witte wijnen, daar is Bernard Massard voor gekend, maar ook hun rode wijn van de Pinot Noir druif welke ons bij het hoofdgerecht werd geserveerd mocht er meer dan zijn. Met een productie op jaarbasis van slechts 1500 flessen blijft deze rode wijn redelijk exclusief. Een hobbyproject van vader Clasen, die een fervent liefhebber van een goede Bourgogne is.
Een bezoek aan het epicentrum van Bernard Massard – een statig roos gekleurd pand aan de oevers van de Moezel – stond de volgende ochtend op het programma. Van het rijpen van de wijn tot de ‘remuage’ en het bottelen tot de etikettering en opslag, de volledige productielijn hebben we doorlopen.
Tijdens onze tocht door de 'kelders' strooide Antoine kwistig met cijfers en weetjes.
Van de 3.000.000 flessen mousserende wijn is zo’n derde voor de Belgische markt bestemd, niet verwonderlijk als je weet dat ze al 90 jaar exporteren naar ons land. Ook Canada en Finland zijn trouwens fervente afnemers. Terloops maakt hij ons diets op een krijtlijn zo’n flinke meter boven ons hoofd. “Tot daar stond het water van de Moezel bij de felste overstroming die het huis ooit heeft gekend”, zuchtte hij.
Een optie is hier nog meer cijferwerk en wist-je datjes op jullie los te laten, maar dat neemt natuurlijk jullie plezier weg mochten jullie zelf naar Grevenmacher afzakken voor een bezoekje. Een aanrader, en dat op amper 2.30 h van Brussel!
Dank aan het bonte gezelschap (Pam, Alex, Herman, Inge & Yentl en last but not least Bavo & Isabelle) die van deze trip er eentje maakten om niet te vergeten.
Dank aan het bonte gezelschap (Pam, Alex, Herman, Inge & Yentl en last but not least Bavo & Isabelle) die van deze trip er eentje maakten om niet te vergeten.
Van april tot eind oktober kun je dagelijks terecht ten huize Bernard-Massard. Een bezoekje met degustatie is er reeds vanaf 6 €. Passeer je de giftshop om een flinke keldervoorraad in te slaan, dan is de kans niet gering dat je geholpen wordt door een Belg. Uit Herentals dan nog!
Route du Vin 22
Grevenmacher
Luxemburg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten