dinsdag, juni 02, 2015

Diageo World Class Belgian Finals 2015

Met tien waren ze - Jurgen Nobels (Gent), Ran Van Ongevalle (The Pharmacy, Knokke), Rahamat Naushad (Cocktails at Nine, Antwerpen), Bassche Didden (Dogma, Antwerpen), Dries Botty (Josephine’s, Antwerpen), Maurice Vroonen (Casbar, Sint-Truiden), Alexis Mosselmans (Odette en Ville, Brussel), Jim Geurts (Tripple J Bar, Bilzen), Hannes De Smedt (Hertog Jan, Zedelgem) en Didier Van Den Broeck (Dogma, Antwerpen) – de Belgische barmannen die het gisteren in het Brusselse Vaudeville Theater tegen elkaar opnamen in de Belgische finale van ’s werelds meest prestigieuze cocktailwedstrijd, de Diageo Reserve World Class.
 
Diageo World Class - Belgian Finals
 
Het prachtige Vaudeville Theater vormde het decor voor deze spannende Belgische finale. Zo’n 200 familieleden, vrienden en enthousiastelingen aanschouwden hoe de deelnemers zich onder het toeziend oog van de vierkoppige professionele jury - met daarin Spike Marchant (Global World Class Consultant), Carl Van Droogenbroeck (Belgisch winnaar 2013), Rolf Schollaert (Cocktail Nation) en Geert Van Der Bruggen (Chef restaurant De Lijsterbes) - door de verschillende opgelegde proeven walsten.
 
Diageo World Class - Belgian Finals
 
In de voormiddag (zonder publiek) werd de parate kennis op de proef gesteld en mochten de 10 helden post vatten in de schoolbanken. Letterlijk! Starten deden ze met en ‘Reserve Brands Quiz’, 40 vragen over de Reserve Brand portefeuille waaronder een pak instinkers. Hierna was het de beurt aan de ‘Spirit Tasting Challenge’ waarbij de finalisten per categorie (whisky, tequila, rum en gin) telkens drie samples kregen, een proevertje uit de Diageo stal, eentje van een concurrerend merk en ééntje uit de supermarkt.
 
Diageo World Class - Belgian Finals
 
Daarna was het tijd voor de ‘Speed & Balance Challenge’ waarin de kandidaten 5 minuten kregen om 4 verschillende cocktails te bereidene een uitgelezen gelegenheid voor de barmannen om de jury te overtuigen dat ze de nodige skills in huis hebben. Techniciteit, snelheid en wel-gebalanceerde drankjes troef. Terwijl de jury zich beraadslaagde over de vijf kandidaten welke zouden doorgaan, waren de barmannen toe aan een verdiende pauze en liep het theater vol. Ondergetekende was één van die toeschouwers, wat had je gedacht?
 
Na de pauze werd het deelnemersveld gehalveerd en bleven Ran Van Ongevalle, Didier Van Den Broeck, Dries Botty, Jurgen Nobels en Hannes De Smedt over in de arena waar ze onderworpen werden aan de ‘Mystery Box Challenge’. Creativiteit gekoppeld aan een hoge dosis hospitality, een kolfje naar de hand van Ran, Dries en Jurgen die de jury het meest wisten te charmeren en zo als resterende drie klasbakken de ‘Sensory Challenge’ voor hun rekening mochten nemen.
 
Diageo World Class - Belgian Finals
 
Botty mocht de spits afbijten en ging aan de slag met Ketel One Vodka. Tijdens het bereiden van de cocktail vertelde hij over zijn bezoek aan Schiedam, de bakermat van Ketel One. ‘Always in for a joke’ had hij een foto van zichzelf met de molen van Schiedam op de achterkant van zijn hemd gestreken. De in het publiek aanwezige Yves Van De Ven werd gevraagd of hij de molen onder zijn vinger kon photoshoppen. Een internetgrapje!
 
Daarna was het de beurt aan Nobels die het tijd vond om de jury eindelijk aan een test te onderwerpen. Per goed antwoord gaf hij een ingrediënt van zijn cocktail prijs waaronder ook een voor de gelegenheid zelf gebrouwen bier. Ondanks de vraag van presentatrice du jour Hannah Van Ongevalle (winnaar 2014) om het tijdens de presentaties stil te houden in de zaal ging het dak er meermaals af bij elk proevertje Jurgen uit zijn mouw schudde. Sterk werk!
 
Diageo World Class - Belgian Finals
 
Voor wat zijn ultieme slotstuk moest worden verbouwde de zelfverzekerde Van Ongevalle het podiumgedeelte voorbehouden voor de jury zowaar om tot The Pharmacy. Tijdens zijn presentatie was de sous-chef van De Kromme Watergang druk in de weer verschillende fijne hapjes te creëren als begeleiding bij de cocktail. Een totaalspektakel dat zeker ook de jury wist te bekoren, zoveel was duidelijk. Maar wie zou winnen, we hadden er het raden naar tot op het moment van bekendmaking. Glitters en applaus, Jurgen Nobels was de welverdiende nieuwe kampioen!
 
Diageo World Class - Belgian Finals
 
Nadat hij eerder dit jaar reeds de eerste voorronde achter zijn naam schreef – en vorig jaar ‘de Market Challenge’ - won Jurgen Nobels dus gisteren in een spannende strijd de Belgische titel. Hiermee volgt hij de Knokse Hannah Van Ongevalle op en zal hij ons land vertegenwoordigen op de grote, internationale World Class finale in Kaapstad, Zuid-Afrika. Dat hij het daar met zijn natuurlijke flair ongetwijfeld geweldig gaat doen mag ons nie verbaas nie! South African, nailed it!
 
Diageo World Class - Belgian Finals
 
Opnieuw een meer dan geslaagd event van Diageo dat vooral doet uitkijken naar de finale in Kaapstad. Laten we zeggen dat ik mij met veel plezier kandidaat stel om als correspondent ter plaatse het nodige verslag uit te brengen in het zog van de gerenommeerde bartenders.
 
De puike foto's bij dit verslag zijn van de hand van Johan Van Droogenbroeck. Ook een pluim waard!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...