zondag, maart 16, 2014

Dessertbattle 4 - Hot Cuisine de Pierre vs. Sander Goossens

Terwijl de zon hoog aan de hemel brandde, schoven wij vorige zondag gezellig aan voor een epische 'dessertenbattle' van collega foodblogger, globetrotter en allround nice guy Pieter Declercq. Voor deze vierde editie zou restaurant L'Epicerie du Cirque het strijdtoneel vormen, de concurentie bestond voor de gelegenheid uit niemand minder dan Sander Goosens, een onvervalste krak in zijn vak.

Beide heren zouden ons meenemen op een zoete reis rond de wereld, welke ons ondermeer tot Oceanië, Afrika, Noord- en Zuid -Amerika en Azië zou brengen. Hooggespannen verwachtingen waren alvast ons deel!

Na een korte voorstelling mocht een zichtbaar zenuwachtige Pieter - Pierre voor de vrienden - de spits afbijten.

Links op het bord kregen we de 'McPierre', een fijn, door het Noord-Amerikaanse continent geïnspireerde desserthamburger op basis van 'zoete aardappel, veenbes en amandel'. Het verrassende blaadje rucola zorgde voor een nootachtige toets wat zeker niet misstond.

Australië werd vertegenwoordigd door een eigen interpretatie van de gekende  'Lamington'. De versie van Pieter bestond uit een 'biscuit op basis van pistache met limoen en enkele dotjes chocolade', iets wat erin ging als zoete koek.

Koffie uit Kenia was het uitgangspunt voor het Afrikaanse avontuur en kwam in de vorm van een een glaasje 'bittere chocolademousse met sinaasappel'. Nu ben ik niet direct 's werelds grootste liefhebber van koffie, hier wist ik wel weg mee. Benieuwd hoe Sander het zou aanpakken.Sander Goossens had bij zijn voorstelling reeds kort laten weten dat hij niet zou goochelen met technieken en moeilijk te evenaren bereidingswijzen. Hij had zin om te koken, met smaken te spelen ook en dat hebben we geweten.

Om te starten kregen we twee kommetjes gepresenteerd. In het ene kommetje 'julienne van Granny Smith, limoen en een infusie van gember en limoengras in de vorm van een ijspastille', in het andere 'gelei van abrikoos, geconfijte citroen, wortel en safraan'. Fris, vederlicht, verrassend, aangenaam van textuur.... kortweg indrukwekkend.

Als laatste hapje kregen we een luchtige 'whiskeycrème met poeder van popcorn' gepresenteerd. De subtiele smaak van whiskey, een onmiskenbare popcorntoets en een licht zoutje. Na drie hapjes van beide kemphanen was het overduidelijk dat de uitdager een meer dan vette kluif zou hebben aan Sander Goossens. Game on!
  
Hot Cuisine de Pierre: Dessertbattle #4 - Sander Goossens

Niet zo heel lang geleden zat Pieter in Azië en die reis, een ervaring aan smaken, kregen we in een glaasje geserveerd. Onderaan een 'crumble van havermout en gember, een mousse van mango, gelei van munt, kokoskaviaar en Kampot peper'.  Op smaak viel niets af te dingen, de portie was misschien gebaat met een tikkeltje minder generositeit. Tip van de aanwezige patissiers, in glaasjes geen geleermiddelen gebruiken. In dat andere glas, het wijnglas, een beendroge Moscato Secco die een mooi contrasteerde tegen de zoetigheid.

Dessertbattle #4 - Hot Cuisine de Pierre

Bij het inzetten van Sanders Azië interpretatie viel mij de ogenschijnlijke eenvoud op. Crumble, ijs en vruchten, basic nietwaar? Ik kan je nu reeds zeggen dat één van de meer intrigerende desserts is dat ik in tijden gegeten heb. "Een mindfuck van een bordje" schreef ik in mijn schriftje. Die geur van  Indische specerijen, je verwacht dat niet bij een dessert. En dan proeven! Stukjes 'mango, crème van yoghurt en de Indische specerijen, currycrumble en ijs van kokos'. Goossens zat duidelijk op de eerste rij tijdens de les 'smaakbalans'. Na de hapjes schreef hij ook dit punt achter zijn naam. 

Hot Cuisine de Pierre: Dessertbattle #4 - Sander Goossens

Ga er maar eens aanstaan, als enthousiaste amateur een vakman in zijn eigen domein een beetje uitdagen. En toch stond Pieter mooi zijn mannetje. Hij serveerde een 'cremeux van tonka en mousse van chocolade in een chocolade bal', daarbij 'in rum gemarineerde ananas en een pittige sorbet van chili'. Luchtige chocolademousse, een mooie uitgevoerde chocolade bal en een sorbet die vlot over de tongen ging. Behoorlijk spicy, maar dit dessert kon dat perfect hebben.

Dessertbattle #4 - Hot Cuisine de Pierre

Ananas, ik ben daar niet zo'n fan van en toch wist ik die in zowel het dessert van Pieter als Sander te smaken. In het laatste dessert kreeg de 'ananas het gezelschap van Jamaicaanse specerijen, een sablee van cacaoboon, ijs van molasse en schuim van gember'.

En het verdict van het smaakpanel? Ook het derde dessert ging naar Sander, al was het nipt.Alleen al voor de spicy sorbet had Pieter dit dessert van mij gekregen. Winst of verlies, uiteindelijk doet dat er niet toe. Pieter was een ervaring rijker, net als wij.

Hot Cuisine de Pierre: Dessertbattle #4 - Sander Goossens

Of er nog zoetigheid moest zijn? Zij die nog niet verzadigd waren konden zich tegoed doen aan pralines.  'Truffels met chicorei' van Sander of  'pralines met Wervikse tabak, Schotse whisky en donkere chocolade' van Pieter. Die laatste was mijn favoriet al is het er bij eentje gebleven. Ik zal eivol!Ook eens een dessertbattle bijwonen? Dan hou je maar beter de blog van Pieter in de gaten. De avonturen van Sander ga ik uiteraard ook op de voet volgen? Die 'popt' binnenkort 'up' in de schaduw van The Jane. Benieuwd!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...