maandag, februari 10, 2014

Restaurant Publiek - Gent

Er kwam geen helderziende aan te pas om te weten dat Olly Ceulenaere ooit als kapitein aan het roer zou staan van zijn eigen schip. Net zoals zijn twee spitsbroeders – de genaamde heren Desramaults en Blanckaert, u allen bekend – vaart ook de derde Flemish Foodie sinds kort geheel onder eigen vlag. Het was een kwestie van tijd en sinds enkele weken is restaurant Publiek dus een feit. Reden genoeg om richting Gent te trekken.

Dat we ruim de tijd namen om te aperitieven in Jigger's, een gewoonte als we op bezoek zijn in de Arteveldestad, wil niet zeggen dat we ook maar overwogen dit in Publiek over te slaan. Vermouth, cava, tomatensap... het bonte gezelschap liet het zich vrolijk welgevallen. Hierbij kregen we brosse koekjes met een sausje op basis van walnoot gepresenteerd. Fijn, smaakvol... de toon was gezet.

Restaurant Publiek, Gent - Aperitief

Naast mijn vriendin bestond het tafelgezelschap uit twee Gentse lekkerbekken en zoals het deftige foodies betaamt hadden zij in de openingsweek Publiek reeds bezocht. Dat het botertje bij het brood van een opperste klasse was verzekerden ze ons en dat bleek niet gelogen. Het werd een alleraardigst torentje boter boordevol lekkers – denk zaden, pitten, bieslook - dat qua looks moeiteloos de mooiste kaasjes naar de kroon steekt. Het kreeg het gezelschap van een gevierendeeld brood dat werd gepresenteerd op een schoteltje met een soortement jute zak waarvan de vulling – vraag ons vooral niet hoe maar werken deed het wel – fungeerde als warmhouder. Straf, zowel het brood, de boter als die vernuftige warmhouder.  

Restaurant Publiek, Gent - Brood, boter, zeezout

Het is gezellig tafelen trouwens in Publiek. Van de open keuken als subtiele eyecatcher tot de robuuste betonelementen, van de centrale toog tot de oude stoelen die doen herinneren naar ver vervlogen schooltijden, het plaatje klopt. Zonder de minste twijfel het resultaat van twee mensen die volledig hun zin kunnen doen.

Dat merk je ook aan de menu – één vaste menu voor het diner aan 55 € - welke gepresenteerd wordt op een luttel blaadje gerecycleerd papier. De wijnkaart, met keuze zowel per fles als per glas moet de meest frisse zijn die ik in jaren heb gezien. Zowel voor wit als rood zijn er vier onderverdelingen voorzien - uitbundig Publiek, curieus Publiek, klassiek Publiek en trouw Publiek - aan u de keuze in welke u zich het beste kunt terugvinden.

Kelly Dehollander, de vriendin van Olly, kweet zich perfect van haar taak als gastvrouw en kwam met de nodige flair (en op de hipste sneakers van het westelijke halfrond) onze bestelling opnemen. Gulzig als we zijn lieten we ons onder het motto ‘zo veel mogelijk genieten’ met veel plezier het optionele extra gerechtje aanprijzen. En of we er zin in hadden!

Restaurant Publiek, Gent - De wijnkaart
  
Het was Olly die het eerste gerecht kwam inzetten, 'een tartaar van rund met rode biet, crunch van pitten en zaden, een pikant sausje en pittige mosterdsla'. De keuken mag dan wel de comfort zone van de chef zijn, ik weet het wel te smaken als de keukenbrigade zelf de gerechten in de zaal komt voorstellen. Niemand die de passie voor een bereiding beter kan overbrengen dan de persoon die achter het fornuis stond. Die rundertartaar, die wist trouwens zeer te smaken!

Restaurant Publiek, Gent - Rundertartaar met rode biet

'Een mooi stuk correct gegaarde schelvis, boerenkool met bite, enkele fijne tapijtschelpjes en een smaakvolle jus van karnemelk', ook het tweede gerecht wist ons te bekoren. In het glas een mollig smakende Saint-Josephe 'Fruits d'AVilleran' uit de Côtes-du-Rhône. Een mooie keuze.

Restaurant Publiek, Gent - Schelvis, tapijtschelp, boerenkool en karnemelk

Twee gerechten, meer had het keukenteam van Publiek niet nodig om mij voor hun creaties te winnen. Gerechten met de focus op de pure smaken van zijn bestanddelen, vaak niet meer dan een handjevol mooie ingrediënten. De kunst van het weglaten, daarvoor mag je zonder problemen het extra gerechtje op basis van 'skrei, aarpeer en gebrande sjalot' als toonvoorbeeld nemen. Blij dat wij van het gulzige type zijn.

Restaurant Publiek, Gent - Skrei, aardpeer, sjalot

Dat ik een fan ben van makreel is een understatement.  Een goedkoop en veelzijdige vis, een plezier om op te vangen en op de koop toe een geweldige smaakbom. De 'puree van Rouge de Flandres met gerookte makreel en ingelegde zandwortel' was dan ook een schot in de roos. Knapperige stukjes gele en oranje wortel, heerlijk rokerige makreel en een roderoos pureetje om u tegen te zeggen van een zeldzaam aardappelras. Waauw!

Restaurant Publiek, Gent - Makreel, rouge de flandres, zandwortel

Als hoofdgerecht kregen we 'een rundslonghaas met een smeuïge crème van look, champignon en praliné van hazelnoot' voorgeschoteld. 's Werelds grootste vleeseter zal ik allicht nooit worden, een mooi stukje onglet gaat er altijd wel in. En die crème van zachte look, wat was dat allemaal? Om duimen en vingers bij af te likken.

Restaurant Publiek, Gent - Longhaas, champignon, zachte look, hazelnoot

Geloof me, ik heb getwijfeld over de door Het Hinkelspel geaffineerde kazen, maar het is bij een dessert gebleven. Twee desserts om precies te zijn want op één been kan een mens niet staan. Het eerste werd een 'peer in rode wijn, platte kaas en meringue van speculaaskruiden'. Absoluut niets mis mee. Een mooie balans tussen fris en kruidig.

Restaurant Publiek, Gent - Peer in rode wijn, platte kaas en speculoos

Als tweede dessert verscheen er een bordje met 'in Calvados gegaarde Cox-appel, granité van geuze en crème van witte chocolade'. Hoewel ik een geweldig liefhebber ben van geuzebieren werd ik niet direct door die granité omvergeblazen. Als het dat maar is...

Restaurant Publiek, Gent - Cox-appel, geuze en chocolade
 
Indien je net als mezelf geen kei bent in het ruim vooraf reserveren van een tafeltje in je restaurant naar keuze, dan heb je allicht al ettelijke spontane restaurantbezoekjes in rook zien opgaan wegens volledig volgeboekt. Weken tot maanden vooraf volgeboekt zelfs.
 
Niets van dat alles bij restaurant Publiek waar een kwart van de couverts wordt vrijgehouden voor de ‘late beslissers’. Deze plaatsen worden op de dag zelf vrijgegeven, een telefoontje vanaf 10.30h volstaat. “Een bewuste keuze”, aldus Kelly Dehollander, “want tijdens de verbouwingen aan het restaurant hebben we maar wat vaak aan de lijve mogen ondervinden dat ter elfder ure reserveren niet altijd een optie is”.
 
Ham 39, 9000 Gent
T - 09/330 04 86
Zondag en maandag gesloten

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...