donderdag, februari 27, 2014

Restaurant Bartholomeus ** - Heist aan Zee

Afgelopen weekend stond er een bezoekje aan restaurant Bartholomeus van Bart en Sandra Desmidt op het programma. Een heerlijk zonnetje aan de hemel, weinig verkeer op de baan... ideaal om richting Heist aan Zee te trekken. Het restaurant mocht in november een tweede Michelinster in ontvangst nemen, wij lieten ons vooral leiden door de lovende commentaren van collega foodies.

Hoewel menu 'Bartholomeus' meer dan aanlokkelijk oogde (4 gangen, 74 € / 5 gangen, 84 € - aperitief inbegrepen) ging onze voorkeur uit naar de degustatiemenu 'Terre et Mer' (6 gangen, 138 €). Ook bij deze menu was een glaasje huischampagne 'Mailly' Grand Cru inbegrepen, welke het gezelschap kreeg van drie aardige hapjes. 'Krokante vischips', een stukje 'schelvis op een zacht miniatuurbroodje' en een 'fris schuimend soepje met  rog, bloemkool en linzen'.

Bartholomeus - Voorproevertjes

Bij de omschrijving 'Wagyu tartaar, Gillardeau oester, limoen en soja' kan een beetje foodie zich wat presentatie betreft wel één en ander voorstellen. En dan krijg je het eerste gerecht van de Terre et Mer menu voorgeschoteld dat alle verwachtingen overtreft. Er was de verrassende bal van licht gezouten karamel met daarin de fijne handgesneden tartaar, het ijspoeder op basis van limoen en daaronder een heerlijke oester. Zacht, zuur, krokant, zilt, fris... een harmonieus uitgekiend pallet van smaken en texturen.

Bartholomeus - Wagyu tartaar, Gillardeau, limoen, soja

Gouden regel op restaurant, de Iphone is er enkel om snel een foto te nemen en kleine bedenkingen neer te pennen. Geen Instagram, geen Twitter, geen Facebook! Regels waar het mij vaag bekend voorkomende heershap van  het aanpalende tafeltje zich niets van aantrok en naarstig aan het tweeten sloeg. Een tweet! Of 'Sid Frisjes' mogelijk ook in Bartholomeus aanwezig was. Hilariteit alom, het gezicht kreeg terug een naam maar meer daarover in een later post, ons tweede gerecht op basis van 'Noordzeekreeft, spinazie, kokos, cumbava' was gearriveerd.

Een restaurant aan zee, dat heeft onmiskenbaar zijn voordelen. Al het lekkers dat de zee te bieden heeft   bijvoorbeeld, waaronder ook de Noordzeekreeft, verstopt onder een dun vel van kokos. Daarbij een 'springroll' gevuld met het vlees uit de scharen. Veel heeft het delicate kreeftenvlees niet nodig om te schitteren. Kokos, spinazie en een jus op basis van cumbava - kaffirlimoen voor de vrienden - die voor de frisse toets zorgde, bleken ruim voldoende.

Bartholomeus - Noordzeekreeft, spinazie, kokos, cumbava

De hopscheuten in het volgende gerecht - een pareltje van een compositie - was de reden waarom wij overstag gingen voor het Terre et Mer menu. 'Hopscheuten, zeetong, postelein, ei', de nadruk op de krokante hopscheuten die zelfs het perfect gegaarde stuk zeetong van het toneel speelden. Extra punten ook voor het ronde kroketje van eidooier die, eenmaal aangesneden, zijn gouden vulling perfect deed samengaan met het op zich reeds fantastische sausje op basis van postelein. Een plaatje waar alles klopt, een oscar waard.

Bartholomeus - Hopscheuten, zeetong, postelein, ei

Geen aangepaste wijnen bij de door ons gekozen menu, het was enigszins een verrassing. In een doorsnee wijnkaart raak ik al snel het noorden kwijt, de flink uit de kluiten gewassen kloefer die ik bij Bartholomeus voorgeschoteld kreeg gaf me een idee hoe 'Alice in Wonderland' zich gevoeld moest hebben toen ze dat gat in duikelde. 

Twee halve flessen wijn waaronder een Pouilly Fumé, het is heel even een optie geweest. Omdat enig  chauvinisme mij echter niet vreemd is liet ik mij verleiden door de Belgische parel Clos d'Opleeuw (89 €). Uiteraard wel pas nadat sommelier Marino Opsomer me wist te verzekeren dat deze 100 % Chardonnay zeker de eerste drie gerechten perfect zou begeleiden. Het bleek niet gelogen.

Bartholomeus - Clos d'Opleeuw

Als hoofdgerecht kregen we verschillende stukjes 'melklam uit de Pyreneeën, kikkererwt, paprika en M'hamsa'. Het bord met lam werd eerst ingezet, op de voet gevolgd met een apart kommetje heerlijk kruidige handgerolde couscous. Omdat je vlees met een beentje met de handen mag eten - ook in een restaurant met twee sterren - verschenen er op tafel twee fingerbowls. "Nog een fris theetje", lachte de jonge ober. Altijd gelukkig dat zoiets nog kan, al moet je daar allicht mee oppassen. In Oud Sluis heeft iemand die fingerbowl namelijk ooit echt opgedronken.

In vergelijking met de eerder gepasseerde gerechten was het hoofdgerecht eerder klassiek maar daarom niet minder smaakvol. Ik ben nogal gevoelig voor achtergrondmuziek. Dat Portishead hier ondertussen subtiel uit de speakers galmde getuigt in mijn ogen trouwens ook van goede smaak.

Bartholomeus - Melklam 'Pyreneeën', kikkererwt, paprika, M'hamsa

Een bord met enkele dotjes 'mandarijn en yuzu' is niet meer dan exact dat. Tot men er vakkundig een met allerlei lekkers gevulde chocoladen bal van zo'n 30 cm hoogte in laat vallen. Spreekwoordelijk vuurwerk aan tafel! Dat bolletje met liquide mandarijn, die brosse chocolade, de speculaas, de combinatie van frisse zuurtjes, krokant, kruidig en zoet... een dessert dat nu reeds meedingt naar de titel van 'dessert van het jaar'. Onder de indruk is een understatement!

Bartholomeus - Mandarijn, speculaas, yuzu, chocolade

Wat deden de mensen vroeger als ze een dag naar zee waren geweest? Juist ja, een kaartje versturen met daarop een strandtafereel. Hier speelde het tweede dessert netjes op in. Een zandkasteel op basis van Babelutte-ijs, een schelpje, krokant van muscovadosuiker met daaronder rijstpap en passievrucht. Extra punten voor het speelse postkaartje met de namen van Sandra en Bart.

Bartholomeus - Babelutte 'aan Zee', passievrucht, rijstpap, muscovado

Afsluiten deden  we met thee. Daarbij verschenen nog enkele snoeperijen waaronder een mini boule de berlin, een stukje nougatine en uiteraard ook een chocolaatje uit de BbyB reeks van Bart, een samenwerking met de Turnhoutse chocolatier  Jan Verleye

Een lunch op dit niveau met zicht op zee, ik kan het iedereen aanraden. Niet dat je enkel je blik op de zee of in je bord dient te richten, ook in het restaurant kan je je ogen trouwens de kost geven. Aan kunst namelijk geen gebrek. Onderweg naar het kleinste kamertje spotten wij bijvoorbeeld een volledig erkende Boël en ook het tafereel uit 'Popeye' kon ons meer dan bekoren. Net als de geweldige lunch!

Zeedijk 267
8301 Heist aan Zee
050 / 51 75 76

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...