vrijdag, december 14, 2012

Smaakmeester Alain Indria - Lombardia

In het kader van de 'Antwerpse Smaakmeesters' mag ik zo hier en daar eens op de koffie gaan. Dat dit plezant is mag geen verrassing zijn.

In de Lombardenvest is er geen ontkomen aan Lombardia, een restaurant dat sinds jaar en dag gekend staat voor zijn toegankelijke vegetarische keuken. Werp je voor de eerste keer een blik op het interieur van Lombardia, eentje waar chaos regeert, dan bestaat de kans dat een acuut geval van drempelvrees je overvalt. Er niet aan toegeven is de boodschap. Treed binnen in de even eigenzinnige als wondere wereld van Alain Indria.

Alain Indria loves his veggies

Het was Odette Bus, de moeder van Alain die Lombardia in 1972 opstartte. Niet als restaurant, maar als natuurvoedingswinkel. De overgang naar het restaurant is er geleidelijk aan gekomen toen Alain na een succesvolle windsurfcarrière mee in de zaak stapte. Zo verdween er een eerste rek in de winkel en kwamen er vier tafeltjes in de plaats. Het zouden zeker niet de laatsten zijn en zo kwam de focus steeds meer op biologisch eten en drinken te liggen, iets wat in de jaren '80 en '90 trouwens lang niet zo evident is als dat nu is. "I used to eat lentils before they were cool", zeg ik tegen altijd tegen de artiesten waarvoor ik kook.

Het is zijn natuurlijke, gezonde opvoeding die mee aan de basis ligt van de kookkunsten van onze smaakmeester. In tegenstelling tot zijn grootvader die ooit nog voor de Koning der Belgen kookte, is Alain geen kok. Wel weet hij als geen ander om eerlijke producten en bijzondere smaken te combineren. Als de Wall Street Journal in een artikel in 2006 Lombardia als Antwerpse smaakmaker aanprijst, gaat de bal helemaal aan het rollen. De geboorte van een legende!

Amazing Alain Indria

Ze zijn ondertussen met velen, de adepten van Indria's vegetarische maaltijden en uitgebalanceerde vruchtensappen. Het gevarieerde publiek gaat van locals die er 's ochtends van een ontbijt of gemberthee komen genieten over toevallige passanten en toeristen tot bekende Antwerpse gezichten.Alex Agnew, Eline De Munck, Admiral Freebee... de kans bestaat dat je ze in Lombardia tegen het lijf loopt. Astrid Bryan en 'haren John' zweren bij een Ginger Tea bij het ontbijt en dan zijn er nog de wereldsterren. Sting, Anne Clark, Sigur Rós, Moby... allemaal weten ze de keuken van Lombardia te appreciëren Met deze laatste heeft hij na verschillende ontmoetingen zelfs een vriendschap aangeknoopt.

Alain Indria, friend of the stars

Het is een druk bezet man die Alain Indria. Tijdens onze ochtendlijke babbel zal zijn GSM amper stilstaan en ook in de zaak loopt hij van hot naar her. "Een bijkomstigheid als het je voor de wind gaat", lacht hij. Dat is misschien wel het meest typerende aan Alain, zijn glimlach die net als het baasje overuren lijkt te draaien.

De wereld veroveren, iedereen droomt er allicht wel een keertje van, maar met één vegetarisch restaurant in het centrum van Antwerpen zal dat niet direct lukken. Zijn Ginger Tea daarentegen, een gepatenteerde schuimige, warme fruitdrank met toetsen van gember en citrus, lijkt dat wel aardig te lukken. Onomwonden laat Alain weten dat hij mikt op 50 landen. "Een mens moet toch doelen hebben!"

"Ginger Love Tea is net als Lombardia een familieproduct met Antwerpse geschiedenis", zegt Alain. "Moeder is het opperhoofd, mijn vrouw de ijzeren hand en ik het gezicht en de man van de smaken". Een familiebedrijf, dat is iets om trots op te zijn, dat wil je de mensen toch laten weten. Voor die gelegenheid heeft hij dan ook een 'family owned' logo laten ontwerpen dat net als de Belgisch vlag op de Love Box prijkt. Alain Indria, terecht een fier man en Lombardia... Iemand uit de kunstwereld heeft al te kennen gegeven dat ze Lombardia dringend moeten sluiten "because it's a piece of art". Laten we vooral hopen dat het zo'n vaart niet loopt.

Alain Indria, presenting Ginger Love Tea

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...