maandag, oktober 15, 2012

Smaakmeesters: Kaasaffineurs Van Tricht & Zoon


In het kader van de 'Antwerpse Smaakmeesters' mag ik zo hier en daar eens op de koffie gaan. Dat dit plezant is mag geen verrassing zijn. 

Je hebt van die smaakmeesters die hun status overstijgen en in het geval van kaasaffineur Michel Van Tricht is dat zeker niet gelogen. Toen hij in 1978 de delicatessenzaak van zijn vader overnam deed niets vermoeden dat hij deze zou uitbouwen tot niets minder dan een internationaal erkend walhalla voor de kaasliefhebber. En toch liep het net zo! Michel Van Tricht - vertegenwoordiger in een vorig leven - had immers snel door dat een persoonlijke zoektocht naar kwaliteitskazen, zonder afhankelijk te zijn van tussenpersonen, meer dan eens loont. Opnieuw de baan op, op zoek naar het beste van het beste. Wat men in het Antwerpse al langer wist werd in 2010 plots een mondiaal gegeven. Een bekroning door de Wall Street Journal als 'Beste Europese Kaasspeciaalzaak'. Trots is hier op zijn plaats!

Frédéric & Michel Van Tricht

Vader en zoon Van Tricht reizen gans Europa af op zoek naar de perfecte kazen. De voorkeur gaat uit naar kazen op basis van rauwe melk - niet gepasteuriseerd is dat - en als het even kan zelfs boerderijkazen. Kaas gemaakt op de boerderij  waar ook de koeien gemolken worden. Verser kan niet! De geselecteerde kazen verhuizen vervolgens naar Antwerpen waar deze in de allerbeste condities kunnen rijpen onder het toeziend oog van onze smaakmeesters. Ziedaar het affineren van kaas in een notendop, iets wat je ongetwijfeld kunt leren, maar Frédéric kreeg het met de paplepel mee. Ongepasteuriseerd durven wij gokken!

Frédéric Van Tricht

Als we door de nieuwe rijpingscellen lopen wijst Frédéric me op de verschillende kazen. Half harde, harde, blauwschimmel, roodschimmel, geiten- en schapenkaas... noem maar op. Een driehonderd kazen, elk met een eigen verhaal, een eigen karakter ook, het ene al wat moeilijker dan het andere. "En allemaal hebben ze aangepaste zorg nodig, een beetje zoals kinderen" weet nieuwbakken vader Frédéric. Om nu al van opvolging te spreken is wat voorbarig, al zal die gedachte in familie Van Tricht er ongetwijfeld al geweest zijn.

Frédéric Van Tricht

Ik wil ze niet te eten geven, de mensen die bij een kaasdegustatie zweren bij witte of rode wijn. Kenners weten natuurlijk als geen ander dat welke kaas ook zich beter laat begeleiden door bier. De recente verhuis van de rijpingskamers naar de oude bottelarij van brouwerij De Koninck is in dat opzicht dan ook meer dan een perfect huwelijk. De vraag of de heren kaasaffineurs niet de stiekeme droom hebben om ook zelf kaas te maken wordt glimlachend onthaald. Frédéric verdwijnt even om niet veel later een kaas met Van Tricht etiket op tafel te rollen. "Een Bolleke Koninck" lacht hij! De cirkel is rond. Net als de kaas!

Een bolleke Koninck, artisanale kaas!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...