maandag, oktober 08, 2012

Diageo Nine-X Cocktail Academy

Als ik omstreeks de klok van half elf 's ochtends in een cocktailbar als Cocktails at Nine rondhang dan kan dat twee dingen betekenen. Eén, het is een geweldige nacht geweest en om één of andere manier heeft men mij binnengesloten, iets wat redelijk onwaarschijnlijk is, zelfs in het leven van Sid Frisjes. Dat, of er staat iets te gebeuren in de Belgische cocktailscene, iets waar gerust wat tamtam omtrent gemaakt mag worden. Het betreft het tweede geval en dat zien wij liefhebbers van de betere cocktail maar wat graag gebeuren.

Bier en gastronomie, het zijn twee zaken waarin ons land excelleert, het gemiddelde niveau op gebied van bartending ligt dan weer een stuk lager dan  in de ons omringende landen. De 'Cocktail Acadamy', een initiatief van Cocktails at Nine en Diageo - een samenwerking voor de gelegenheid omgedoopt tot Diageo Nine-X - drong zich dan ook op. 

Het doel van de Diageo Nine-X Academy is simpel. Enerzijds de gemiddelde bartenders en starters begeleiden zodat de kloof met de absolute top kleiner wordt, anderzijds diezelfde absolute top klaarstomen voor de Diageo World Class. Dit laatste is een wedstrijd waar de absolute wereldtop het tegen elkaar opneemt met als inzit de titel van 's werelds beste barman.

Diageo Nine-X Academy

Dat het maken van de perfecte cocktail meer is - veel meer - dan louter wat drankjes mengen, dat weet elke zichzelf respecterende cocktailliefhebber uiteraard. Kennis, de juiste techniek en het gebruik van de beste ingrediënten gaan hierbij hand in hand. We kregen een voorproefje te zien van de uitzending van 'World Class' welke nu vrijdag op Acht zal worden uitgezonden. Programmeer die digicorder want het is dik de moeite. Spanning, sensatie... het stukje dat wij alvast mochten zien zat er bol van. Must see TV!

Vervolgens kregen we van Ben Belmans een woordje uitleg over Gin, zonder enige twijfel één van de hipste dranken - zoniet de hipste - van het moment. Leuk was dat, want zo werd er meteen ook een tipje van de sluier gelicht hoe die opleiding er aan toe gaat, iets waar deze foodblogger maar al te graag aan zou willen deelnemen.  Foodblogger, dekt dat nog wel de lading nu ik me ook aan het verdiepen ben in de wondere wereld van de cocktails en lekkere dranken. Check Tales From The Home Bar, het kleine ietwat beschonken broertje van Coolinary!

Dat er een verschil is tussen Gin en Gin mocht blijken uit de tasting waarbij we een Tanqueray London Dry naast de Tanqueray no 10 proefden. Verrassend resultaat waar ik op Tales From The Home Bar later zeker nog verder op in zal gaan.

 
Tanqueray Gin & Tonic

Theorie, check! Dan was het tijd voor een beetje praktijk. Shaken met een met rijst gevulde Boston Shaker, je moet ergens beginnen, maar als het even kon dan hadden we ook graag even achter die "fully stocked bar" gestaan. Misschien moesten we eerst maar eens kijken hoe de pro's het er vanaf brachten en het mag gezegd, er was schoon volk in huis!

Cocktails at Nine - de bar

Vaste barman Carl van Droogenbroeck ging aan de slag met de Tanqueray London Dry Gin en schudde voor ons een ongemeen lekkere Aviation uit zijn mouw. Gin, Maraschino likeur, crème de violette, limoensap... het verdween met een royale portie ijs in de shaker en belande na het dubbel strainen in ons glas. Netjes!

Carl van Droogenbroeck

Tekende tevens present, niemand minder dan Olivier Jacobs van het Gentse Jiggers. We zagen hem al de revue passeren in het filmpje over de World Class - zeker kijken vrijdag, het belooft de moeite te zijn - en nu stond hij ook hier achter de bar ter onzer vermaak. Dezelfde Aviation, maar dan gestirred in plaats van geshaked. Het verschil was opmerkelijk, die uit de shaker sprak de dames eerder aan, die uit het mengglas smaakte sterker en mocht dan ook op de nodige bijval rekenen van het mannelijke gezelschap.

Olivier Jacobs

En wat doet iemand die uiteindelijk ook achter de bar mag plaatsnemen? Rondkijken, luisteren en shaken dat het een lieve lust was. Volgens Carl liep ik na twee handelingen al meer dan een minuut achter op een professionele barman. Om maar te zeggen dat er nog werk is. Mijn Aviation? De beste, wat had je gedacht. Direct ook maar even gekeken naar de collectie bitters van Cocktails at Nine, stuk voor stuk goei materiaal! Echt iets voor 'The Home Bar'!

Collectie bitters - cocktail at nine

Zowel ikzelf als de andere invitees bleken zich meer dan vermaakt te hebben. Opzet geslaagd met andere woorden. Geen liefhebber van Belgisch voetbal? Laat vrijdag de Rode Duivels dan voor wat ze zijn en stem je televisie af op Acht. Op eigen risico, want het cocktailvirus durft wel eens genadeloos toeslaan. Ik kan het weten!

Geen opmerkingen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...