vrijdag, juni 08, 2012

Culinaria² - into the raw

Twee weken rondtrekken in Amerika (California, Nevada, Arizona, Utah), ik denk niet dat ik moet zeggen dat het een ongelofelijk avontuur was. Je zou het bijna niet geloven maar ondanks alle kilometers - en dat waren er nogal wat - was de vakantie redelijk relax. Dat ik verschillende uitnodigingen voor Culinaria², een sjieke champagnedegustatie (nee, zelfs twee) en ook nog eens wat kookworkshops naast me neer moest leggen, dat was dan maar zo. Culinaria², ik heb het zelfs niet moeten missen. Enkele mails over en weer en mijn uitnodiging bleek zowaar overdraagbaar aan foodiefriend Mélanie, gekend van Illyvanilly. Ziehier haar smakelijk verslag!

Wat een eer: op vraag van mr sid Frisjes van Coolinary naar een exclusieve avond op Culinaria mogen gaan! AEG vierde er zijn 125ste verjaardag en dat verdiende duidelijk een feestje! Met een gevoel van 'may the forks be with me, ik moet hier een goed verslag van hebben voor Mr Sid Frisjes' stapte ik rond zeven uur binnen in het voormalig goederenstation van Tour & Taxis in Brussels. Een prachtige ruimte hoor! En overal waar je keek stonden houten bakken met daarin groenten en kruiden. We zagen zelfs iemand stiekem een tomaat van de plant trekken, precies of er zou geen eten genoeg zijn. Al moet het gezegd: de tomaatjes en paprika's zagen er heel appetijtelijk uit. Ook de sponsor was nogal prominent aanwezig met een aantal blinkende autootjes op hun piedestal, wat ik een beetje vond afsteken van de rest van de deco. Maar bon, het gaat om de food hé! 


Na een glaasje champagne gingen we richting de kraampjes want daar konden we de amuses vinden, wat ze hier trouwens mise-en-bouche noemen. Het was een goede start van de avond:  een bordje met een Boulette van Mesnil-Saint-Blaise, gelei van kruiden, crumble en perensiroop. Het andere hapje was een gekarameliseerde confit van kippenoester met groene asperges en een reductie van parmigiano.  
Een rondje langs alle standjes was aan te raden om daarna gericht te kunnen kiezen. En dat hebben we dan ook gedaan, we zagen veel interessante gerechten. Want gezien de rij bij een misschien grote bekendheid als Yves Mattagne kiezen velen ook eerder voor de naam dan voor het specifieke gerecht, hadden we de indruk. Gelukkig hadden we 6 bonnetjes, dus we mochten veel kiezen.
De eerste hap werd gehaald aan de stand van het Antwerpse restaurant Dôme. Daar kreeg ik een kroepoek van inktvisinkt, met Belgische groene asperges en kreeft, tartaar van asperges en kreeft, kempische kruiden en bloemen. Een mooi gerecht met super asperges en kreeft. Alleen jammer dat de kroepoek zelf niet meer zo krokant was. Misschien werden de gerechtjes toch te snel afgewerkt in de vrees dat er ineens 20 man aan de stand zou staan? 
Mijn volgende bordje was het op één na beste van de avond. De broers Folmer van Couvert Couvert serveerden er een makreel, radijs en zeeboullion. Vol smaak en fris.  Super dashi ook! Mijn partner in crime voor vanavond was ook heel tevreden met het gerecht van Jaloa: Baskische forel, sla en spek, estima coco en groene curry. Of 'estima' de nieuwe 'espuma' is, daar hebben wij geen idee van maar het leek alleszins van wel.

Onze derde keuze viel op het gerecht van Trente: Daikon met een brandade van kabeljauw, gel van geconfijte citroen, gepikkelde (als zijnde gepekeld?) radijs en tuinkers. Daikon valt bij mij altijd in de smaak, de brandade was goed en die radijs en gel van citroen waren ongelooflijk lekker.
Maar nummer 4 en 5 dat was de topper!  Want keuze 4 en 5 waren dezelfde.  We vonden de Bo Ssam burger van l'Air du Temps beiden zo fantastisch dat we er gewoon een tweede zijn gaan halen. Dit is toch waar het om draait? Alle andere gerechten waren echt wel lekker, maar bij deze had ik onmiddellijk het gevoel, zo één wil ik nog. Dit was echt AF! Dus zonder aarzeling ben ik een tweede keer naar de stand gestapt voor een broodje zacht buikspek, sla, een blaadje oesterblad en lekkere sausjes! Ik wil al langer eens een tafeltje reserveren bij l'Air du Temps en zal daar nu echt eens werk van moeten maken.  Dit gerecht maakt mij echt nieuwsgierig naar meer!

Het laaste was de Zesrib, gerookt op 40°, 50 dagen gerijpt, ganzenlever, ui en tuinkruiden van Pastorale. Over dat vlees kan ik weinig zeggen, dat is gewoon ongelooflijk goed!  Met de foie gras een klassieke combo met een twist! Het toastje was wel niet meer zo 'toasted'.Voor de desserts was kiezen niet nodig. Er waren er twee. De Primitif Moderne van  Maison Marcolini en de Ganache van bittere Ecuador-chocolade en gerookte thee, met pindanoten en banaan van Benoit & Bernard Dewitte.  Het eerste dessert was een schot in de roos (en ik ben niet zo'n dessertmadam) het tweede zag er prachtig mooi uit maar ik vond het niet lekker. Zwaar en de banaan/pinda niet geproefd hoe erg ik mijn best deed.

Bij een Nespresso konden we alleen maar concluderen dat we een leuke avond hadden en dat we verdomd goed gegeten hebben, met de Bo Ssam op 1!  En dat we daarna nog getrakteerd werden op een mooi concert van Hooverphonic maakte het helemaal af! Mr Sid Frisjes, als je nog eens op reis gaat en een vervanger nodig hebt, je weet me te vinden!


Awel, graag gedaan Mel! Merci voor het tongstrelende verslag.

1 opmerking:

@skaroline zei

Die Bo Ssam was ook mijn absolute favoriet! En Sea Grill was eigenlijk ook wel echt een topper...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...