zondag, december 20, 2009

Grijze Garnaal - de finale

Donderdag was dus de finale van de grote 'Win Weekend Waddenzee' wedstrijd. Gezien het winterweer in zeven haasten besloten om toch maar glijtijd te nemen om tijdig in Het Kookeiland in Deurne te geraken, en dat lukte. Wat zeg ik... ik was gewoon de eerste van alle 6 kandidaten.

Direct ook de laatste keer dat ik die avond 'eerste' was, want na een aangenaam robbertje koken tegen de 5 overige finalisten was de jury onder leiding van de strenge doch rechtvaardige Felix Alen tot een besluit gekomen.
Keukenweetjes had de hoofdvogel geschoten met naar eigen zeggen een klassiek gerechtje.

Tijdens zo'n kookwedstrijd, de eerste waar ik aan deelnam trouwens, gaan je ogen wel open. In theorie mag je dan nog aardig wat weten over koken, eens je tegen een deadline (wist ik vooraf niets van) aan het opboksen bent blijk ik vooral last te hebben van de neveneffecten van stress. Eigen schuld als je met teveel (garnaalboter, bisque, frisse garnaalsla, cognac/garnaalroom, toast) wil uitpakken natuurlijk. De bisque miste body en in de garnaalsla overheersten de zuren van de limoen en de smaken van munt en basilicum aldus Felix Alen. Ik kon hem zelfs geen ongelijk geven. Of toch een beetje, want de basilicum waarvan sprake was natuurlijk koriander, al is dat muggenziften.

Verliezers waren er niet, de vijf overige finalisten eindigden netjes op een ex-aequo. Als dat niet mooi is. Met lege handen naar huis gaan deed trouwens ook niemand. Het mooie boek 'over Vis&Vis' deed de pijn van de nederlaag aardig verzachten. Een aanrader trouwens dat boek.

Ook leuk was trouwens dat de finale doorging in dezelfde keuken als waar de grote Piet Huysentruyt zijn programma 'De Perfecte Keuken' opneemt. "Als je iets nodig hebt, trek dan maar een kast open en neem maar", zei men mij vooraf. Maar dat bleek niet te gelden voor de private kast van Piet. Toen ik daar met de nodige schwung een crème brûlée potje uit liet donderen was er wel heel snel iemand ter plaatse om te zeggen dat Piet het niet zo apprecieert dat er iemand in zijn kast komt. Mijn excuses Piet.

6 opmerkingen:

Topanga zei

Wil dat zeggen dat ik je nu mag uitdagen? ;)
Mijn uitdaging: creatief met rijstazijn.

spekvriend zei

Hebt ge geen foto's van de kast van Piet?

Sid Frisjes zei

ik had m'n kodak bij maar ben gewoonweg vergeten foto's te trekken. De geest van Piet heeft me angst aangejaagd denk ik.

Sarah zei

oh no dan komt hij je binnenkort waarschijnlijk achterna in je dromen... wooooooeeeeeh... en wat hemmenwe vandoah heleerd? dadde héén kreembruleepotjtes van de piet uit het kasje mohen pak'en ee! woeooehhh....

rozebril zei

Ik heb het via de livestreaming gevolgd. Zag er wel gezellig uit daar!

Sid Frisjes zei

Dju ja, livestreaming... het gevoel bekeken te worden is maar raar. Zeker als je nog iets in zo'n laptop moet zeggen ook.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...